Voorzie je vraag van extra informatie zoals plaats, datum, kenmerken van plant of dier. Kijk ook op de HELP-pagina!

Leven wormen in de vijver?

Ieder jaar verbaas ik me er weer over dat in de wortelmassa van de waterlelie gewoon redelijk grote wormen leven. Het staat toch een dikke 50 cm. onder water. Zit er nu zoveel lucht in die wortel/grondmassa dat de zuurstof van de waterlelie er voor zorgt dat die worm niet verzuipt? Graag uw mening.
Doei, Dump.
Reageer
Jammer, nog geen antwoord. Ik kan het nog sterker vertellen. Wij hebben een speciekuip staan als overstort van de regentonnen. In dit water zit het altijd vol met regenwormen. Ze moeten er echt zelf inkruipen, volgens ons is niet niet zo eenvoudig. Maar waarom?
Misschien kom je met de informatie op onderstaande link iets verder?
http://www.waterwereld.nu/platworm.php
Kunnen het geen bloedzuigers zijn?
Tineke
Ik ben zojuist naar de bewuste speciekuip gegaan en heb er wat wormen uitgevist. Volgens mijn man en mij zijn het gewone pieren, minstens 10 cm lang en springlevend!
Hoewel wij een tuinreservaat hebben met zo min mogelijk bestrating, staat de bewuste kuip op een betegeld stuk.
We hebben het ons al vaak afgevraagd waarom ze dit doen en hoe ze dan in leven kunnen blijven.
Het blijft vooralsnog een raadsel. Ik houd het er op dat het komt omdat de dichtheid van de blubber/wortel-massa onder water genoeg lucht kan opslaan afkomstig van de wortels. Ik heb ooit gevist en als je dan een glazen potje buiten had staan met wormen er in en er kwam regen water in, dan hielden die wormen het gewoon een dag uit. Maar na een paar dagen waren ze toch echt wel dood. Oftewel, wormen verzuipen gewoon. Maar ja, wie weet er een sluitende verklaring?
Doei, Dump.
Het is nu 19 oktober. Zojuist heb ik met een sterke zaklantaarn in de speciekuip gekeken. De aanwezige wormen vonden dit felle licht niet leuk. Ze leven dus nog steeds.
Het zou kunnen dat met de plensbuien van vandaag er extra zuurstof in het water komt. Een andere verklaring kunnen wij ook niet bedenken.
Morgen ga ik ze er allemaal uit halen en in de tuin vrijlaten.
Zojuist de speciekuip leeg gekiept. De wormen wisten niet hoe snel ze een goed heenkomen moesten zoeken. Dode pieren heb ik niet gevonden. Hij zal vandaag wel weer vol regenen. In de gaten houden wat er gebeurt.
Ik ben verder gaan zoeken naar een antwoord en dit is het eerste officiële antwoord dat ik op een wetenschapsforum heb gekregen...................................

Wormen kunnen wekenlang overleven onder water, zolang dat water zuurstof bevat. Ze 'ademen' door de huid. Als de zuurstof in het water opraakt stikken ze. De wortelmassa van de waterlelie is een voedselbron, geen zuurstofbron.

Bij regen zijn wormen dus niet bang voor de verdrinkingsdood. Maar de regenbui is voor wormen die naar een nieuw stuk grond willen verhuizen een gunstige omstandigheid om gemakkelijk en snel bovengronds te reizen. Een ondergrondse tunnel graven is vermoeiender. Bij droog weer bestaat bovengronds het gevaar dat zijn huid uitdroogt, dan zou hij stikken.
Ik ben direct met mijn zaklantaarn gaan kijken. De kuip is weer helemaal volgeregend. Er zitten weer twee flinke pieren in. Ze doen dit dus zelf, de kuip was leeg en schoon. Hij staat wel tegen een schuurmuur aan. Dit lijkt me de enige plaats waar ze in de kuip kunnen komen, anders moeten ze over een uitstekende rand heen. maar waarom??

Je dient ingelogd te zijn om berichten te kunnen toevoegen

Actueel op het forum