Zit er gif in katjes?

Get Microsoft Silverlight
wilgenkatjes

Neonicotinen zijn bestrijdingsmiddelen die langzaam afbreken. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht willen graag weten of dat gif onbedoeld ook in wilde planten terecht komt, zoals wilgenkatjes.

De neonicotinen, zoals het gif imidacloprid, zitten in de beklaagdenbank rond de mysterieuze bijensterfte. Recent onderzoek laat zien dat ook hele lage concentraties van het gif bijen en hommels kunnen aantasten.

Als de bijen uit hun winterrust ontwaken, zijn wilgenkatjes een belangrijke bron van stuifmeel. Vandaar dat de onderzoekers speciaal willen weten of het hardnekkige gif zich ook ophoopt in wilgen.

Het onderzoek is een samenwerking tussen de werkgroep 'Systemische pesticiden' van IUCN en de Universiteit Utrecht, en wordt gefinancierd door de Triodos Foundation. Studenten milieukunde doen als vrijwilligers ook het veldwerk onder leiding van (op de foto) onderzoekers Dominique Noome en Jeroen van der Sluijs.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je eerst inloggen met je Vroege Vogels account.
  • *

Reacties

Geachte Dame of Heer,

Waarom onderzoeken die onderzoekers niet ook of dat gif waar bijvoorbeeld de mais zaden mee behandeld worden niet alleen in het stuifmeel blijft zitten maar ook in de hele plant? Is mais geen veevoer? Komt het gif via de diverse behandelde planten en de producten die er uit volgen uiteindelijk ook niet weer op ons eigen bord terecht?

Met vriendelijke Groet. Wankja Ferguson.

Herken de bloem

Ze kunnen 20 tot 100 cm lang worden. Welke soort is dit? Antwoord van vorige week Roodborsttapuit.