Grutto's leggen geen eieren door zendertje vrijdag 27 augustus 2010 09.09

Twaalf vrouwelijke grutto's die vorig jaar mei een klein zendertje ingebouwd kregen, konden daardoor geen eieren leggen. De bedreigde weidevogeltjes hadden wel seks, maar het zendertje werkte onbedoeld als een soort spiraaltje. Dat zei onderzoeksleider Theunis Piersma van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) donderdag naar aanleiding van een bericht hierover in NRC Handelsblad.

Wetenschappers van de RUG brachten bij in totaal vijftien grutto's een klein zendertje in. Ze wilden op die manier meer te weten komen over de precieze trekroute van de vogeltjes. De beestjes hebben hun broedgebied in Friesland en maken trektochten naar Zuid-Europa en Azië.

Hoewel het onderzoek een schat aan informatie opleverde, was de teleurstelling groot toen bleek dat geen enkel vrouwtje succesvol heeft gebroed, zegt Piersma. ,,Voor ons als onderzoekers was dit vreselijk. Grutto's hebben voor ons een hoge aaibaarheidsfactor, dus je wil ze op geen enkele manier hinderen in hun ontwikkeling.'' Een van de vrouwtjes bleek wel eieren te hebben gelegd, maar deze waren misvormd.

Door het implanteren van de kleine zendertjes weten de onderzoekers nu wel dat drie grutto's erin zijn geslaagd in ruim drie dagen meer dan 5000 kilometer non-stop te vliegen, met een gemiddelde snelheid van 70 kilometer per uur. Van de vijftien vogeltjes zijn er nog elf in leven. Vier zijn onderweg verongelukt, waarbij eentje de dood vond in een visnet in een dorpje in het Afrikaanse Mali.

Bron: ANP

Reacties

Hoe kan iemand het in vredesnam bedenken, nee, serieus menen!De bijbel is, in tegestelling tot facsime, communisme e.a. GEEN door mensen verzonnen verhaal. Kom nou toch!De bijbel is niet anders dan een met symboliek, sagen, overnamen uit oudere godsdiensten en constante aanpassingen en foutvertalingen overladen geschiedenisboek betreffende een bepaald volk in een bepaalde, lang vervlogen tijd.Lees eens; “geloven in een god die niet bestaat”! Werkt zonder twijfel erg verhelderend!

variable life insurance

#23 Danoenie, hoe kom je er bij dat Nederlanders niet emigreren uit economische motieven? Dat doen ze bijna allemaal wél. Neem recent de vele boeren die naar Canada zijn vertrokken. Ze kunnen daar boeren op grotere schaal en met minder overheidsbemoeienis. Hier worden ze gek van de Nederlandse en Europese wetgeving. Ook de overbevolking speelt wel een rol maar hangt samen. De echt grote emigratie golven vanuit Nederland naar bijvoorbeeld Australië en Nieuw Zeeland zijn altijd geweest op momenten dat hier weinig werk was en daar volop mogelijkheden.

life insurance rates

Waarom plaatsen jullie een foto van een kievit bij een artikeltje over de grutto ??

Het was een leuke idee...

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je eerst inloggen met je Vroege Vogels account.
  • *