Aardhommel wint bijentelweekendmaandag 14 mei 2012 11.11

bijentelling

De aardhommel is de meest getelde bijensoort tijdens het eerste landelijke bijentelweekend. Dat werd maandagochtend bekend gemaakt door het VARA radio/tv-programma Vroege Vogels. In totaal zijn er meer dan 1300 bijen geteld. De aardhommel werd in meer dan 200 tuinen gezien.

Hommel
De bijen top-5 wordt opvallend genoeg gedomineerd door hommels. Op de tweede plaats de boomhommel, gevolgd door de tuinhommel en de akkerhommel. Op de vijfde plek vinden we pas de honingbij. Vooraf werd verwacht dat het vosje en de rosse metselbij, hoger zouden eindigen dan nu, plek 6 en 7. De organisatoren KNNV, EIS-Nederland en de Bijenstichting zijn blij met de resultaten.

Eerste keer
Het eerste landelijke bijentelweekend werd gehouden op 12 en 13 mei. Vele honderden deelnemers gaven hun waarnemingen uit eigen tuin, balkon of plantsoen door op de website www.jaarvandebij.nl.

Stad en platteland
De resultaten geven volgens de organisatoren een goede indruk van de meest voorkomende bijen in de Nederlandse tuinen. ‘Het valt op dat de akkerhommel veel in de stad voorkomt. Op de landbouwgronden zijn door overbemesting nog maar weinig bloemen te vinden. De akkerhommel komt daardoor steeds minder voor op het platteland, maar dus nog wel in tuinen en stadsranden’, aldus bioloog Roy Kleukers van EIS-Nederland. Verder pleit hij ervoor om te onderzoeken of er meer bijen in de stad voorkomen dan op het platteland en in natuurgebieden. 

Aandacht voor de bij
2012 is uitgeroepen tot het Jaar van de Bij. Het doel is om de aandacht te vestigen op de ernst van de wereldwijde achteruitgang van het insect. Kleukers: ‘Bijen zijn zeer nuttige dieren omdat ze bloemen bestuiven. Ze spelen een belangrijke rol in de natuur en zorgen voor bevruchting van onze groenten- en fruitgewassen en zijn daarmee van groot belang voor de mens. Minder bijen betekent een lege fruitschaal en een lege koelkast. Maar het gaat niet goed met de bijen. Door een combinatie van verschraling van het Nederlandse landschap, eenzijdig voedselaanbod, minder nestgelegenheid, gebruik van bestrijdingsmiddelen en ziekteverwekkers wordt onherstelbare schade aangericht aan de bijenstand.’

Foto 1: bijentelkaart
Foto 2: aardhommel
Foto 3: kaart met waar bijen zijn geteld

Reacties

Ook ik heb meegedaan met de telling. Maar de enige waar ik zeker van was was de boomhommel. Ik had ook foto's van bijen of zweefvliegen. Zoeken op de kaart hielp niet om ze een naam te geven. Dus het waren geen bijen of de foto was net even anders dan de tekening en twijfelde ik weer. Het verbaast mij dus niks dat er voornamelijk hommels geteld zijn. Die zijn stukken makkelijker.
Tenminste voor een goedbedoelende leek als ik wel.

Zoveel planten in onze tuin bloeien nog niet. Waarom nu al de telling? Of doen jullie dit eind juni nog een keer?
Lelystad

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je eerst inloggen met je Vroege Vogels account.
  • *