Tijd voor de ganzentrekvrijdag 18 november 2005 13.01

Het is de tijd van de ganzentrek in Nederland. Ieder najaar vliegen er grote groepen ganzen vanuit het poolgebied naar ons land om hier te overwinteren. Nederland is een belangrijke bestemming voor ze: overdag is er voldoende voedsel te vinden in de graslanden en 's-nachts bieden meren en rivieren een veilige slaapplaats.

Honderdduizenden ganzen vliegen vanaf november het land in vanuit hun broedgebieden in Noord-Rusland. Meer dan vierduizend kilometer leggen de vogels af, vaak in de zo typische V-formaties en vergezeld van een luid gegak. Door dicht bij elkaar te vliegen profiteren ze van de opstijgende wervelingen van de voorganger. Dat bespaart maar liefst de helft van de benodigde energie. Door geregeld van positie te wisselen, worden de krachtsinspanningen over de groep verdeeld. De V-formatie biedt u de gelegenheid de vogeltrek op een mooie manier waar te nemen.

Vanwege hun enorme aantallen en hun zichtbaarheid staan ganzen voor veel mensen symbool voor de vogeltrek. Er overwinteren 1,5 miljoen ganzen in Nederland. U kunt ze dus niet missen. De brandgans bijvoorbeeld broedt in arctisch Rusland, Spitsbergen en Groenland. Na hun lange reis komen ze begin oktober aan in ons land. Het overig deel van de populatie overwintert in Duitsland, Schotland of Ierland. 

Nederland is bij uitstek een land om ganzen te kijken. De vele wetlands zijn van internationale waarde voor vogels. Ze genieten Europese bescherming doordat ze aangewezen zijn onder de Europese Vogelrichtlijn. Voor deze trekvogels zijn ze van onschatbare waarde en voor ons de perfecte plek om de vogeltrek te ervaren. Op de site van staatsbosbeheer kunt u zien waar u ganzen kunt kijken.

Bron: Staatsbosbeheer

Reacties

Hoe krijgen we antwoorden op onze reacties??

Nog steeds zie ik vele V-vormen van ganzen vliegen.
De trek zou toch al afgelopen moeten zijn?
Hoe zit dat??? Ik woon in Nieuwegein.

VLIEGEN GANZEN 'S NACHTS OOK?

hallo ik ben Freya
en ik dacht dat de ganzen trek was afgelopen maar ik hoor
de laatste nachten van af een uur of 23.00 uur tot 01.00 uur
vele ganzen oven mijn huis vliegen. ik woon in Purmerend en dus in Noord Holland waar heel veel weilanden zijn en ook vele hordes ganzen van alle soorten echt mooi als ze vaak met zijn allen opstijgen en dan in formatie gaan.
Maar ik dacht dus dat de ganze trek was afgelopen maar dus nog niet dus?
groet Freya

saai

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je eerst inloggen met je Vroege Vogels account.
  • *