Jaar van de Hanenkamzondag 13 januari 2013 08.08

De Hanenkam, ook wel de Cantharel genoemd, is de paddestoel van dit jaar. Dat maakte Aldert Gutter van de Nederlandse Mycologische Vereniging zondag bekend in Vroege Vogels. Het is voor het eerst dat een zwam wordt uitgeroepen tot jaarsoort.

De gelige zwam met gekrulde hoed werd vooral vroeger veel verzameld en was geliefd om zijn pepersmaak en zijn abrikozengeur. Karakteristiek zijn de dikke, aderige, vertakte plooien aan de onderzijde van de hoed. In Nederland komt hij voor tussen juli en november, met name op zandgronden zoals in Drenthe en op de Veluwe.

De Hanenkam staat al jaren op de rode lijst als kwetsbaar. In de jaren ’70 werd hij het slachtoffer van zure regen. Vooral de verrijking van de bodem met stikstof was funest voor de zwam. De afgelopen jaren neemt de ‘punker onder de schimmels’ weer wat toe in aantal, met name vanwege de verbeterde luchtkwaliteit.

De Nederlandse Mycologische Vereniging wil de Hanenkam dit jaar beter in kaart  brengen.

Foto Hanenkam: Menno Boomsluiter (NMV)

Reacties

En dan te bedenken dat we er vroeger, in de jaren '60, als we op de Veluwe kampeerden, enorme hoeveelheden plukten om ze lekker met ei te bakken tot de 'kampeer-ommelet'. Je kon ze toen nog volop vinden.....

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je eerst inloggen met je Vroege Vogels account.
  • *