Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op NPO Radio 1
Elke dinsdag om 19.20 uur op NPO2

Argusvlinder, naam van de Griekse reus. - Geleedpotigen (insect, libel, vlinder, spin) - Argusvlinder

Argusvlinder, naam van de Griekse reus.

will will
op 21-07-2012
De argusvlinder is een lid van de zandoogjes, je kunt ze overal tegen komen in Nederland, deze vlinder fotografeerde ik in een wegberm. Maar ook gevarieerde graslanden, slootkanten, dijken en bosranden zijn favoriet en het liefst zit de vlinder in het zonnetje. Het mannetje onderscheidt zich van dit vrouwtje door een harige geurstreep op de bovenkant van de voorvleugel. Uit vlindertellingen van de laatste jaren gaat het slecht met de argusvlinder. De soort weet maar niet de dalende trend te breken. Wel deed de soort het in het westen van Nederland redelijk, maar op de zandgronden is het inmiddels een echte zeldzaamheid geworden. De argusvlinder vliegt in twee tot drie generaties per jaar. De vlinder heeft zijn naam te danken aan de vele ogen onderaan op zijn vleugels. Argus Panoptes (Grieks: Argos), was een reus uit de Griekse mythologie die over zijn gehele lichaam honderd ogen bezat.

Indien je wilt reageren moet je inloggen.

Aantal reacties 3
avatar Lindaloes
De argusvlinder heb ik ooit eens 1x gezien en op de foto kunnen zetten. Net als het landkaartje. Dit jaar zie ik veel geaderde witjes en bonte zandoogjes. Andere soorten zoals dagpauwoog, atalanta, citroenvlinder en distelvlinder zie ik nauwelijks.
Mooie foto.
Hennepen Hennepen
Prachtige opname en dank voor de info! hopelijk worden de omstandigheden gunstiger, ik kan me een tijd herinneren met veel meer vlinders.
ladylove40 ladylove40
Erg mooi Will :)
Lieve groet, ?L@dyL?v??
Laad meer reacties