Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op NPO Radio 1
Elke dinsdag om 19.20 uur op NPO2

Exoot uit... - Geleedpotigen (insect, libel, vlinder, spin) -

Exoot uit...

avatar majo
op 16-04-2013
EXOOT IN HUIS GEVONDEN In huis bij, een buurvrouw, lag een “blaadje” op de vloer, na oprapen spreidde het de vleugels “een vlinder” en bleek na speurwerk in de boeken die voorhanden waren, geen Nederlands exemplaar. Via de IVN Vlinderwerkgroep Eemland, Vlinderstichting en Naturalis, waarvoor dank, erachter gekomen dat het om een Automeris cecrops,een exoot uit Midden-Amerika, zou moeten zijn. Hiervan zijn honderden op elkaar lijkende soorten. Hij behoort tot de familie nachtpauwogen (Saturniidae). Hoe komt deze nou in Nederland? Na onderzoek, bleek dat bij een plant op de aardkluit “Spaans Mos”(Tillandsia usneoides) was gebruikt en dit wordt weer geïmporteerd uit Mexico. Waarschijnlijk is de vlinder als pop meegekomen in het Spaans Mos en lekker in het zonnetje achter het vensterglas ontpopt. Inmiddels is de vlinder na overleg, omdat hij toch niet voor nakomelingen kan zorgen, geprepareerd en gaat door de Vlinderwerkgroep van IVN-Eemland gebruikt worden voor educatieve doeleinden.

Indien je wilt reageren moet je inloggen.

Aantal reacties 6
avatar geugjesRia
Jee.. had-ie niet \"normaal\" dood kunnen gaan in een vlindertuin/kas of zo?
avatar Lindaloes
Heel bijzonder. Mooie foto.
kerstkind kerstkind
Wauwww....schitterendefoto van een prachtige vlinder.
gr. José
tometje tometje
wat een mooie eksemplaar was die maar bij ons thuis het is een prachtige vlinder.
Hennepen Hennepen
Wat een bijzondere waarneming! ik dacht even dat \'ie wellicht meegekomen of ontsnapt was uit een vlindertuin, prachtige vlinder en foto!
Maar wel erg sneu dat de vlinder geprepareerd is \'omdat hij toch niet voor nakomelingen kan zorgen\', dat was een wel erg snelle ontwikkeling van ontpopping tot studiemateriaal.
Anthea Anthea
Nooit eerder gezien, maar toch een pracht exemplaar!!
De tekst is ook heel interessant.

H.gr
Laad meer reacties