Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op NPO Radio 1
Elke dinsdag om 19.20 uur op NPO2

Gewone pissebed - Geleedpotigen (insect, libel, vlinder, spin) - Gewone pissebed

Gewone pissebed

daksaya daksaya
op 20-06-2016
Oorspronkelijk zijn pissebedden zeedieren. De landpissebedden hebben de zee verlaten, maar hebben hun kieuwen behouden; deze zijn aanwezig in de vorm van aangepaste "poten" van het achterlijf waarmee de dieren in staat zijn zuurstof op te nemen uit hun omgeving. De kieuwen moeten altijd vochtig blijven omdat ze anders niet meer functioneren. Dit is de reden dat de pissebedden in een droge omgeving niet lang zullen overleven. Een tweede aanpassing aan het landleven is de manier waarop de jongen ter wereld komen. De uit de eitjes gekomen jongen blijven in een broedbuidel tegen de borst van de vrouwtjes zitten totdat ze een aantal keer verveld zijn, als ze zelfstandig worden zijn ze nog niet volwassen. Het zijn hiermee de enige kreeftachtigen die niet op water aangewezen zijn voor de eerste levensfasen van het nageslacht. Er zijn ook soorten die in zoet water leven, een bekende soort is Asellus aquaticus.

Indien je wilt reageren moet je inloggen.

Aantal reacties 2
daksaya daksaya
@ bedankt voor je reactie Joke.
Het zijn interresante diertjes en ze laten zich niet makkelijk fotograferen. Ze zijn voortdurend in de weer om een donker vochtig schuilplekje te zoeken.
Ik heb ook een aantal foto's moeten schieten voordat ik een paar redelijke scherpe foto's had. Ze zijn verschillend van kleur en soms zijn ze zelfs blauw van kleur! Ik heb wat oude afgezaagde boomstammetjes in de tuin liggen waar ze tussen de schors zaten.

Gr. Paul
avatar jokevandepoppe
Leuke vergadering! Interressante info. Ik heb toevallig gisterenavond na al die regen een kleine studie van een pissenbed gemaakt, wat een bijzondere diertjes en moeilijk scherp op de foto te krijgen.
Laad meer reacties

Meer van deze fotograaf

meer foto's