Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op NPO Radio 1
Elke dinsdag om 19.20 uur op NPO2

Heideblauwtje, vrouw, dwarrelen als een snoeppapiertje voor me uit. - Geleedpotigen (insect, libel, vlinder, spin) - Heideblauwtje

Heideblauwtje, vrouw, dwarrelen als een snoeppapiertje voor me uit.

will will
op 08-07-2014
Vervolg, op het verhaal ‘Heideblauwtje, blauw zilveren parel onder de blauwtjes’ behorend bij de hiervoor geplaatste foto van het Heideblauwtje mannetje. Zoals ik hiervoor al schreef, Citaat; “Op de terug weg naar het zandpad zie ik ook nog een vrouwtje -omhoog kruipen- langs een takje van de struikheide. Zij is bruin van kleur en iets kleiner dan het zilver blauw kleurige mannetje”. Even later bij het extra opwarmen door de zonnestralen, vliegt ze op. Vliegt een paar meter voor me uit. Zie het vrouwtje heidevlinder –dwarrelen als een snoeppapiertje- dan valt ze -alsof de wind wegvalt- abrupt naar beneden. En gaat zitten op een bloemtrosje bijna uitgebloeide dopheide. Door de droogte van de laatste dagen of week. Zonder water gaat het snel met de kleine tere klokjes vormige bloempjes. Ondertussen de kleine camera -met super zoom- erbij gepakt. Zo ’n mooie kleurrijke compositie –op de dopheide bloempjes- die moet ik vast leggen. Druk vele malen af. Hoor tijdens het fotograferen niet eens dat de sluiter ontspant. Later thuis zie ik het resultaat en kies voor de weblog lezers deze foto uit. Heideblauwtje hoort tot de bekendste dagvlinder groep de blauwtjes. Het heideblauwtje behoort tot de meest voorkomende soorten. Hij komt niet alleen op de heide voor, maar ook in graslanden en in (hoog)veengebieden. Het mannetje –zoals je op de vorige geplaatste foto ziet- is blauw zilver, het vrouwtje daarentegen is bruin en heeft ook de ‘oranje’ kleurige band op de fragiele vleugels. Karakteristiek voor deze vlinders is, dat ze ‘slaapgezelschappen’ vormen. Met een hele groep zitten ze dan in de begroeiing -een heide struikje bijvoorbeeld- met de kopjes omlaag. Dit slaapgedrag komt ook o.a. voor bij solitaire bijenvolken. Meer weten lees het Entomologische bericht via deze weblink: http://www.researchgate.net/publication/260567330_Slaapgedrag_en_slaapgezelschappen_van_solitaire_bijen_(Apidae_s.l.)

Indien je wilt reageren moet je inloggen.

Aantal reacties 5
avatar meeney
Pracht opname en wat een interessante info !!
femmynl femmynl
Prachtige foto!
goede info!
avatar corineoste
Een prachtige foto van dit mooie blauwtje.
Het slaapgedrag zie je ook bij icarusblauwtjes, maar dan op lange grassprieten. Heerlijk om dat \'s morgens vroeg te kunnen waarnemen.
h.gr.Corine
avatar corineoste
Een prachtige foto van dit mooie blauwtje.
Het slaapgedrag zie je ook bij icarusblauwtjes, maar dan op lange grassprieten. Heerlijk om dat \'s morgens vroeg te kunnen waarnemen.
h.gr.Corine
avatar beerke
Een prachtig vervolg!! En heel interessant dat slaapgezelschap, dat wist ik niet en leuk om te lezen!
Laad meer reacties