Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op NPO Radio 1
Elke dinsdag om 19.20 uur op NPO2

Johanneskever  - Geleedpotigen (insect, libel, vlinder, spin) - Johanneskever

Johanneskever

daksaya daksaya
op 17-05-2015
De Johanneskever (Phyllopertha horticola) is een kever uit de familie bladsprietkevers (Scarabaeidae), en wordt ook wel rozenkever of tuinkever genoemd. De kever lijkt wel wat op de verwante meikever en junikever, maar blijft met 8 tot 12 millimeter kleiner, en is vrij sterk behaard zelfs op de dekschilden. De dekschilden zijn roodbruin gekleurd, de rest van het lichaam is zwart met een groenblauwe, metaalachtige glans. De poten hebben sterk gehaakte uiteinden en de tasters eindigen zoals bij alle bladsprietkevers waaiervormig, bij de rozenkever in drie lamellen. De kever zelf eet plantendelen waaronder bloemknoppen en wordt als schadelijk gezien. De larve echter, vanwege de vorm engerling genoemd, is veel schadelijker en vreet aan de wortels van planten, waaronder grassen. Al te grote aantallen kunnen een gazon compleet ruineren doordat het gras los komt te liggen of afsterft, maar ook omdat vijanden als vogels en mollen het grasveld omploegen op zoek naar een maaltje. De larve is te bestrijden met aaltjes, kleine parasitaire wormen die de engerling doen stoppen met eten en uiteindelijk doden.

Indien je wilt reageren moet je inloggen.

Aantal reacties 4
kijken kijken
Mooi!!! En fijn zo\'n uitleg er bij !!!
bruinekikker bruinekikker
Mooie foto van deze Johanneskever. Met je uitgebreide info zijn we weer goed op de hoogte omtrent deze kever! Ik kom hem in mijn tuin niet tegen. Heb ook geen gazon!
Gr.hennyP.
avatar joanne
Schitterende foto en tekst!!
avatar bonteklepper
De foto en de bijhorende tekst stemmen volledig overeen . Je foto is zo scherp dat je al de beschreven details moeiteloos terugvind , klasse Paul .

Spaanse groet Michel
Laad meer reacties