Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op NPO Radio 1
Elke dinsdag om 19.20 uur op NPO2

Kever in het vroege voorjaar - Geleedpotigen (insect, libel, vlinder, spin) -

Kever in het vroege voorjaar

avatar joanne
op 17-03-2011

Indien je wilt reageren moet je inloggen.

Aantal reacties 3
avatar Jennievp
Mooi verhaal hierbij en de foto is indrukwekkend.

Gr Jennie
avatar hadierene
Mooi beestje. Ik gooi het op een;
De tuinschallebijter (Carabus nemoralis) is een kever uit de familie Carabidae, en zoals alle loopkevers een echt roofdier. De naam \'schallebijter\', soms ook \'schalebijter\', of \'scharrebijter\' voor kevers van dit geslacht is overigens een verbastering van het woord scarabee.
In Nederland en Belgiƫ is deze soort nog algemeen, hoewel plaatselijk zeldzaam. De kever heeft een vrij groot lichaam en een zwarte kleur met een wat violette glans op de randen van het borststuk en de dekschilden. Het dekschild is in de lengterichting gekorreld zonder duidelijke doorlopende ribben, met op ieder dekschild drie rijen ondiepe stippen. De antennes zijn zwart en na het vierde lid fijn behaard. De poten zijn groot en lang. Prooidieren als slakken, wormen en insectenlarven worden in stukjes geknipt en opgegeten. De maximale lengte is ongeveer 30 millimeter; het afgebeelde exemplaar is ongeveer 25 mm.
De kever kan worden aangetroffen in bossen en parken maar ook in tuinen. De tuinschallebijter is \'s nachts actief en schuilt overdag onder stenen en houtblokken, om \'s nachts op jacht te gaan. Ook de larve is een roofdier maar is veel langzamer en wacht de prooi af. Het imago is een zeer snelle renner waaraan maar weinig prooien ontsnappen. Deze kever heeft wel vleugels onder de dekschilden, maar kan daar niet mee vliegen.
vroegop vroegop
mooi!
gr. marian
Laad meer reacties

Meer van deze fotograaf

meer foto's