Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op NPO Radio 1
Elke dinsdag om 19.20 uur op NPO2

Komkommerspin - Geleedpotigen (insect, libel, vlinder, spin) - Gewone komkommerspin

Komkommerspin

daksaya daksaya
op 30-04-2015
De gewone komkommerspin (Araniella cucurbitina) is een in Nederland en België algemeen voorkomende spinnensoort uit de familie wielwebspinnen. Ze heeft de naam te danken aan het glanzende, geelgroen gekleurde achterlijf. Het vrouwtje kan ongeveer 6 mm groot worden en het mannetje ongeveer 4 mm. Het achterlijf (opisthosoma) is glanzend, geelgroen gekleurd en aan beide zijden van de middenlijn zitten 4-5 donker gekleurde putjes. Het rugschild (carapax) en de poten zijn groenachtigbruin gekleurd en hebben veel, lange stekels. De volwassen dieren hebben aan het eind van het achterlijf over de spinklieren een rode vlek. De pas uit het ei gekropen spinnetjes hebben een lichte kleur. Nog niet geslachtsrijpe spinnen hebben in de herfst een rode of bruine kleur, waardoor ze tijdens de bladverkleuring in de herfst een goede camouflage hebben. Pas in het voorjaar krijgen ze dan de groene kleur.

Indien je wilt reageren moet je inloggen.

Aantal reacties 6
bruinekikker bruinekikker
Paul dank je wel voor je aardige reacties bij mijn Tongvarens! Ik was nogal verbaasd dat VV deze een ereplek gaf. Voor mijzelf is die andere favoriet. Deze oude varen had ik alleen maar geplaatst om te laten zien hoe een Tongvaren er uit ziet...!!misschien was het een vergissing! Ze kijken vlgs mij niet zo erg ver...:-)! Pakken zo drie op rij...
Gr.hennyP.
AdBakker AdBakker
Staat er weer mooi op Paul..
Trouwqens het verhaal erbij is ook leuk om te lezen..

Gr. Ad.
petjoe petjoe
Prachtig, maar ik raak geen komkommer meer aan


Groetjes Petjoe
bruinekikker bruinekikker
Deze spin ken ik nog niet! Ook nog nooit in mijn tuin tegengekomen!! Je hebt hem goed in beeld gebracht!
Gr.hennyP.
avatar berthy
Hallo Paul, mooie foto,s en zulk een fijne beschrijving van de spin, ik waardeer dat zeer, leer ik veel van. Ik heb deze spin ook vaak gefotografeerd, niet zijn naam wetend. Dank je wel, lgr, Berthy.
Jeanet1 Jeanet1
Mooie foto, goede info.
Laad meer reacties