Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op NPO Radio 1
Elke dinsdag om 19.20 uur op NPO2

Motmugje - Geleedpotigen (insect, libel, vlinder, spin) - motmug

Motmugje

daksaya daksaya
op 10-11-2012
Er wordt wat zachtere lucht vanuit het zuiden aangevoerd en er verschijnen meteen weer wat insecten. Dit motmugje zat bij mij op het raamkozijn. De motmug, ook wel motvliegje of aalputmotje genoemd, komt algemeen voor in steden, vooral bij warm weer. De motmug kan niet steken. Het zijn geen goede vliegers. Ze kunnen slechts 1 á 1,5 m per vliegbeurt overbruggen dus kruipen ze veel rond of maken korte springerige vluchtjes. Overdag blijven ze vaak zitten met de vleugels dakpansgewijs over elkaar geslagen. Van een afstand lijken ze dan op een stoffig klein, donker driehoekje. Ze zijn zo klein dat ze niet worden tegengehouden door gewoon muggengaas. De motmug leeft voornamelijk van nectar en vervuild water. Men vindt motmuggen vooral in afvoergoten, regenpijpen, regentonnen, afvalwater, onder bloembakken enz.. Binnenshuis komen motmuggen vooral voor bij afvoeren van toilet, douche en wasbakken. Vooral niet gebruikte en/of verstopte afvoeren zijn favoriete (broed)plaatsen.

Indien je wilt reageren moet je inloggen.

Aantal reacties 8
avatar joanne
Wat mooi weergegeven en dan nog die info erbij,helemaal geweldig!
gr joanne
Raavenbeck Raavenbeck
Ach gossie..
Hennepen Hennepen
Heel mooi en interessante info!
kanjer kanjer
Wat een klein, schattig en mooi beestje is dit.
Prachtige foto en fijne info!!!
HG
Frieda
avatar bonteklepper
Dit is weer een pareltje van een macro Paul . Ze blijven me boeien en de uitleg erbij leert me weer een hoop nieuwe dingen . Puur genieten telkens weer .

groetjes Michel
leanora leanora
Knap gedaan Paul!Ze zijn zóóó klein! Vooral ook de antennes zijn scherp en goed te bekijken! Kortom, veel beter gelukt dan de mijne van enige tijd geleden! Gebruik jij een statief?
Hg en fijne zondag!
Tineke
avatar Manuela
prachtige foto en inderdaad leuk om te lezen hoe en wat het allemaal doet en informatie over dit mooie diertje
tometje tometje
wauw wat een pracht opnamen zo duidelijk.
En je weet wel veel van die mot prettig weekeind.
Laad meer reacties