Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op NPO Radio 1
Elke dinsdag om 19.20 uur op NPO2

Project weidebeekjuffer:-) - Geleedpotigen (insect, libel, vlinder, spin) - weidebeekjuffer

Project weidebeekjuffer:-)

avatar beerke
op 19-06-2014
Vorig jaar zag ik de weidebeekjuffer voor het eerst en was er meteen van in de ban. Mijn eerste kennismaking met ze was een tiental blauwe mannetjes in een groepje dansend over het water. Ik was helemaal overdonderd door de schoonheid daarvan toen ik dat zag. Die kleuren en schitteringen, het dansen en mooie vluchten. In eerste instantie dacht ik trouwens dat het vlinders waren door hun blauwe vleugels en dansende vlucht. Bij nader inzien waren het juffers. Later zag ik ook de schitterend groene vrouwtjes aan de kant op rietstengels zitten. Ik kan er uren naar zitten kijken. Nu ben ik bezig met een projectje voor mezelf om de schoonheid van de weidebeekjuffer te proberen weer te geven in beeld. Ik heb er de afgelopen weken een paar middaagjes zitten "posten":-). Lekker in het zonnetje genieten van de juffers en hun gedrag observeren. Ik probeer ze namelijk ook in de vlucht te fotograferen omdat ik de vleugels er dan zo mooi uit vind zien. Maar dat is wel een zeer moelijke uitdaging. Met de snelheid van mijn camera en autofocus en omdat ik niet "crop" moet ik dan wel kunnen voorspellen waar ze gaan landen:-) Anders gaat dat never nooit lukken. Maar los van het foto's maken is het onzettend leuk om ze te observeren! Vooral de mannetjes vliegen in het rond. De vrouwtjes niet zo eigenlijk. Waarom dat is weet ik (nog) niet. De vrouwtjes vliegen ook nooit in een groepje in tegenstelling tot de mannetjes voor zover ik gezien heb. Met m'n projectje ga ik nog verder door, het is onwijs leuk om te doen en ik krijg er nog geen genoeg van:-) Ik heb al heel erg veel lopen klikken:-) En heel veel weggooien:-). Hier heb ik er uiteindelijk eentje kunnen fotograferen in de vlucht omdat ik inmiddels wist waar hij ging landen. Ik blijf dooroefenen. Zou leuk zijn als ik hem nog wat dichterbij goed vliegend kan "pakken". Heb het stom genoeg nog niet met de high speed burst uitgeprobeerd die mijn camera heeft. Ook nog niet zo'n ervaring mee. Dus dat ga ik ook nog doen, dat vergroot de kans op een treffer in vlucht wellicht. Het is alleen wel wachten op voldoende zonlicht om dat te gaan doen:-) En de juffers moeten er dan ook nog zitten natuurlijk. Deze die ik tegenkom zitten bij een klein waterkerinkje/sluisje, waar het water aardig stroomt. De weidebeekjuffers hebben een voorkeur voor stromend water.

Indien je wilt reageren moet je inloggen.

Aantal reacties 16
MarijkeS MarijkeS
Ja ze zijn zo mooi en je hebt het prachtig vastgelegd en ook VH met je favoplek.
avatar debont
Gefeliciteerd. De aanhouder wint. Mooie foto\'s en ook nog een leerzaam verhaal.
avatar Nella#
Leuk dat jouw Weidebeekjuffer gekozen is om op FB te zetten, beerke. Wat een mooie opname! En heel erg leuk je verhaal erbij te lezen ;-)
avatar noortjerussel
Oh heerlijk zoals je dat beschrijft, ik weet precies hoe dat voelt... die blijde opwinding! Maar wat een gave juffer ook zeg, die heb ik ook nog nooit gezien. Ik ga nu wel heel snel kijken bij een plek hier vlakbij, waar ook een klein sluisje is... wie weet!

Groet, Noortje
avatar beerke
Dankjulliewel allemaal voor jullie super fijne feedback! :-) :-) :-)
Moreau Moreau
Prachtige foto en verhaal!
avatar GertPaassen
Had deze verwacht als ere plek i.p.v.die andere maar heel leuk dat 1 van de 2 het is geworden.

mvrgr Gert
avatar GertPaassen
Git is een hele mooie foto hoor en ga vooral door

gr. Gert
femmynl femmynl
Prachtige foto en een mooi verhaal erbij, echt genieten
avatar Elsken
Dit is genieten! Van je verhaal en van je foto\'s!!! Groetjes Els
Anthea Anthea
Beerke, ik vind het prachtig dat jij je verdiept en gaat proberen om nog meer prachtige foto\'s van mijn favoriet juffer te maken.
Ook je verhaal en uitleg heb je bijzonder leuk weergegeven!
Ik zie de foto\'s graag tegemoet want dit is een TOP foto!!

V.gr
avatar beerke
@Henk11: Dankjewel voor jouw info over de weidebeekjuffer! Dat is echt heel gaaf om te lezen en heel leuk dat je dat doet! Het verklaart precies waarom die mannetjes zo vliegen!:-)
babohj babohj
Waauw Beerke, wat een topfoto en ook de Blue wings is schitterend.
Je verdient echt een ere-plekje vind ik.
Leuk verhaal ook erbij.
Nog bedankt voor je reacties bij mijn foto\'s en een fijn weekend. Gr.Helga
avatar henk11
Erg leuk verhaal en goed om te lezen dat je zo enthousiast bent. Ik zie ook dat je goed observeert; de mannetjes \'vechten\' met elkaar aan de waterkant om een goede plek om voort te planten, de vrouwtjes zijn wel in de buurt maar veel minder aanwezig.

Ik vind de foto erg geslaagd: typerend voor deze soort.

Weidebeek is inderdaad een soort die bij stromend water hoort. In stilstaand water; plassen, meren, vijvers zul je ze niet aantreffen.
avatar meeney
Verschrikkelijk mooie foto en wat een leuk verhaal. Verwacht nog heel veel mooie foto\'s van deze schitterende juffers, zou het niet jonkheren moeten zijn voor de mannetjes ??
L.gr. Gijs
avatar joanne
Prachtige foto en een mooi verhaal!!
gr joanne
Laad meer reacties