Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op NPO Radio 1
Elke dinsdag om 19.20 uur op NPO2

Brassica rapa - Planten (bloem, boom, mos, tuin) - Raapzaad

Brassica rapa

daksaya daksaya
op 30-04-2015
Raapzaad (Brassica rapa of Brassica campestris) is een één- of tweejarige plant die in Nederland sterk aan het inburgeren is. Zij houdt van zon en van vochtige, voedselrijke bodem. De plant is te vinden op braakliggende grond, in bermen, langs oevers en op akkers. Raapzaad reikt tot ongeveer een meter hoog en bloeit van april tot en met augustus. Door massale aanwezigheid fleurt zij in het voorjaar bermen en slootkanten flink op. De gele bloemen tellen vier kroonbladen, zijn tot 2 centimeter groot en staan in trossen. Een verschilpunt met het sterk gelijkende koolzaad is dat de bloemen boven de knoppen uitsteken. Bij koolzaad is dat andersom. Raapzaad bloeit ook eerder. Na de bloei vormen zich hauwtjes. De lancetvormige bladeren omvatten met hun voet de stengel. Hoger geplaatse bladeren hebben een blauwige gloed. Cultuurvormen van raapzaad zijn onder meer paksoi, raapsteel en Chinese kool. Zaad wordt gebruikt als vogelvoer en voor het winnen van olie. Raapzaad wordt gerekend tot de Kruisbloemenfamilie (Cruciferae - Brassicaceae).

Indien je wilt reageren moet je inloggen.

Aantal reacties 10
MarijkeS MarijkeS
Prachtig plaatje VH met je favoplek.
avatar Katinkal
Mooie foto, interessante info. Ik ga beter opletten of ik koolzaad of .... raapzaad zie want ik denk dat ik het verschil niet opmerk buiten, grt. Katinka
Jeanet1 Jeanet1
Twee favorieten, van harte!
avatar Lindaloes
Dank je wel voor de info bij deze mooie fleurige foto. Kan het spul niet uit elkaar houden. Dan is er ook nog Barbarakruid wat er op lijkt geloof ik (langere hauw?).
Gefeliciteerd met je favoplek.
petjoe petjoe
Alleen al favo voor de info , thankx Paul
avatar joanne
Prachtige foto en info!
Gefeliciteerd met de favoplaats.
avatar MarijkeKemps
Een mooi geel plaatje en interessante info en....proficiat!
AdBakker AdBakker
En uiteraard ook gefeliciteerd met je 2e fav.plek..

Gr. Ad.
avatar theoineke
Prachtig gezicht om te zien.gef.m.je favoplek.
bruinekikker bruinekikker
Vandaag vanuit de omgeving van Nijmegen naar Den Haag (mee)gereden! Langs ongeveer de hele route waren de bermen geel! Een vrolijke route dus :-)!
Gr.hennyP.
Laad meer reacties

Meer van deze fotograaf

meer foto's