Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op NPO Radio 1
Elke dinsdag om 19.20 uur op NPO2

Zwarte vingers - Schimmels (paddestoel, zwam, korstmos) - Houtknotszwam

Zwarte vingers

DirkSlijkhuis DirkSlijkhuis
op 16-10-2015
Deze zwarte vingers kwam ik tegen op het mos in een vrij jong bos. Ik zocht tevergeefs een naam in de richting van de (geschubde)aardtong en (hout)(kool)knotszwam. Het Forum kan mij helaas (nog) niet helpen... Bij NMV Verspreidingsatlas paddenstoelen is te zien dat vele soorten in specifieke gebieden te vinden zijn, zoals zandgronden aan de kust, de Veluwe en Drenthe. De verspreidingsatlas is natuurlijk niet waterdicht. Dordrecht is niet ingetekend, terwijl ik daar toch op meerdere plaatsen knotszwammen heb gevonden. Wat mij eigenlijk wel verbaast is dat ik bij Vroege Vogels verder bij niemand zulke foto's ben tegen gekomen. Zijn ze moeilijk te vinden, vallen deze zwarte tongen of vingers niet op of zijn ze niet interessant genoeg? Ik ben benieuwd naar jullie reacties. Na lang zoeken kom ik ze eindelijk tegen: Houtknotszwam - Xylaria polymorpha. (Dodemanshand of Dodemansvingers)

Indien je wilt reageren moet je inloggen.

Aantal reacties 6
ladylove40 ladylove40
Wellicht zijn \'t aardtongen,...
dat zou ook nog kunnen.
http://www.soortenbank.nl/zoeken.php?zoekterm=aardtong&image.x=28&image.y=13&zoekmodus=eenvoudig
Interessant.
Lieve groet, Marjon

avatar CReuvers
Ja inderdaad dodemansvingers, een paar jaar geleden heb ik ze ook eens gezien, maar doordat ze zo donker zijn vallen ze niet op.
Goed dat jij ze wel zag.
petjoe petjoe
Heerlijk de zwarte vingers die horen bij zwarte Piet:-)
DirkSlijkhuis DirkSlijkhuis
De Dodemansvingers of Houtknotszwam is van onderen (de stam) duidelijk zwart, van boven donker en onregelmatig of wratachtig. Het zwamlichaam kan vele jaren lang op een boomstronk aanwezig blijven, de zwam zelf leeft maar één seizoen. Een zwam welke opvalt door de vele verschillende vormen welke het kan aannemen.

Het zou zo maar kunnen...
bruinekikker bruinekikker
LeenKuiper heeft net ook zulke vingers ingestuurd. Hij weet ook de naam niet goed. Noemt ze maar een dooie vingers. Ik weet niet waar hij de foto heeft gemaakt.

Gr.hennyP.
bastet bastet
Heb wel eerder zulk soort foto\'s gezien zgn dodemansvingers.
Als je dat rechtsboven bij \"zoek\" invult en dan de 2e pagina bekijkt staan er een stuk of wat foto\'s op.
Vr. gr.
Laad meer reacties