Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op NPO Radio 1
Elke dinsdag om 19.20 uur op NPO2

Niet geliefd - Vogels (ijsvogel, koolmees, vink) -

Niet geliefd

daksaya daksaya
op 15-12-2013
Niet zo geliefd bij vogelliefhebbers, maar ik vind het een mooie vogel om te zien. Met zijn opvallende zwart-witte verenkleed is de ekster een van de gemakkelijkst te herkennen vogels. De vogel bouwt zijn grote nest meestal in een boom, maar er zijn ook nesten gevonden in struikgewas, op steigers, elektriciteitsmasten en zelfs op vensterbanken! Zijn kostje scharrelt hij op de grond bij elkaar en bestaat voornamelijk uit insecten en aas. 's Winters eet hij ook wel zaad (van de voertafel) en andere plantaardige bestanddelen. In het voorjaar, als hij jongen heeft, wil hij ook wel eieren en jongen van andere vogels aan zijn eigen jongen voeren, maar uit wetenschappelijk onderzoek is inmiddels wel gebleken dat de zangvogelpopulaties hieronder niet te lijden hebben. Zoals alle kraaiachtigen is de ekster een echte omnivoor. De ekster is niet bang om zich in de buurt van mensen te laten zien of zich te vestigen, bijvoorbeeld in tuinen; in landelijke gebieden zijn ze schuwer omdat ze een gemakkelijk doelwit vormen voor de -illegale- jacht. Eksters vormen levenslange broedparen, net als de kauw, en ze vormen met de uitgevlogen jongen nog een tijd een gezin, maar ze leven 's zomers niet in groepen zoals de kauw vaak doet. Wel kunnen de juveniele eksters in groepen voorkomen.

Indien je wilt reageren moet je inloggen.

Aantal reacties 5
Anthea Anthea
Iedere dag komen ze bij ons in de tuin eten halen en dat is echt genieten want ze halen rare capriolen uit om iets los te krijgen zoals pinda\'s en af en toe een walnoot!
Mooie foto!

H.gr van
avatar geugjesRia
Ik vind ze prachtig!! Mooi in beeld gebracht!!
avatar bonteklepper
Leerrijke uitleg Paul ze zijn inderdaad niet echt geliefd . Er bestaan veel misverstanden en vooroordelen over deze vogel . Ik vind hem wel leuk en je hebt er mooie foto\'s van gemaakt .

groetjes Michel
avatar Stopbad
O ik dacht altijd dat het een bonte kraai was dank u voor de uitleg.
Wel een mooie foto

Gr. Stopbad
avatar keesvenneker
Mooi verhaal bij een mooie foto.
Laad meer reacties

Meer van deze fotograaf

meer foto's