Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op NPO Radio 1
Elke dinsdag om 19.20 uur op NPO2

Smient in vlucht - Vogels (ijsvogel, koolmees, vink) - Smient

Smient in vlucht

avatar Bikkel1959
op 24-03-2011
De smient (Anas penelope, vroeger bekend als Mareca penelope) is een middelgrote grondeleend uit het noorden van Europa en Azië, die 's winters ook in groten getale in Nederland voorkomt. Inhoud 1 Kenmerken 2 Leefwijze Kenmerken: De mannetjes zijn te herkennen aan hun oranjerode kop met een geel voorhoofd. Onder de kop is een gedeelte zalmroze en naar achter de grijze onderdelen. Het achterste gedeelte is zwart. Smienten hebben een relatief korte, grijze snavel. Vrouwtjes zijn minder getekend dan mannetjes en zijn grotendeels bruin. Het geluid van de mannetjes is een hoog kenmerkend "piiew piiew" en van vrouwtjes "rarr". De kenmerkende roep heeft ze de bijnaam "fluiteend" gegeven. 's Nachts is de kenmerkende roep te horen van overvliegende exemplaren. De lengte bedraagt 45 cm, de vleugelspanwijdte 81,5 cm. Leefwijze: Ze foerageren op grasland met duizenden tegelijk. Ze eten voornamelijk gras en groene planten. Smienten komen in de zomer voor in Noord-Scandinavië en Siberië. Schaars broeden ze ook in Nederland. In het najaar trekken de eenden in groten getale naar het zuiden en zijn te vinden op plassen en in poldersloten in Midden- en West-Europa, waaronder Nederland. De smient is dan de op één na talrijkste eend van Nederland. Grts Erik.

Indien je wilt reageren moet je inloggen.

Aantal reacties 0

Meer van deze fotograaf

meer foto's