Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op NPO Radio 1
Elke dinsdag om 19.20 uur op NPO2

AWD-Dag3 - Zoogdieren (bever, vos, muis) -

AWD-Dag3

Erikneuteboom Erikneuteboom
op 26-03-2015
Amsterdamse Waterleiding Duinen, maart 2015.

Indien je wilt reageren moet je inloggen.

Aantal reacties 14
Erikneuteboom Erikneuteboom
Meest duidelijke conclusie is natuurlijk het negatieve effect door begrazing van de damherten, voor zowel flora als fauna, ben benieuwd welke aanbevelingen worden uitgevoerd ...
Erikneuteboom Erikneuteboom
Bedankt Ronald, interessant, zachte winters doen aantal dus ook toenemen, verder opvallend dat toename damherten parallel loopt met afname reeen ...
avatar risseeuw
https://www.waternet.nl/projecten/dossier-damherten/actueel/actueel/actief-beheer-damherten/

Even op deze link kijken en even de onderzoeken doorlezen waar naar verwezen wordt, het is maar wat je er mee doet.
Erikneuteboom Erikneuteboom
Bedankt voor je commentaar Ronald, ik heb goede contacten bij AWD dus zal daar eens informeren naar beleid. In ieder geval hebben ze wel op diverse plekken een soort kooien geplaatst om te zien hoe het gaat met de begrazing. Als het goed is moet daar jouw conclusie uitrollen en dan maar hopen dat men gaat handelen vanuit dierenwelzijn naar de conclusies ....
avatar risseeuw
Links of rechtsom de populatie damherten zal toch beheerd moeten worden als men de grote biodiversiteit van het terrein wil behouden dus inclusief zeldzame vlinder en insektensoorten en de waardplanten waar deze dieren afhankelijk van zijn. ook vogelsoorten en kleine zoogdieren en niet te vergeten het ree. maar ja zolang de grachtengordel het voor het zeggen heeft en alleen maar hoort \"ach die arme bambies\" zie ik het somber in en wordt de AWD een afgegraasd en slecht beheerd hertenkamp. Waar kennis ontbreekt faalt ook vaak het beheer.
Erikneuteboom Erikneuteboom
Wat me niet lekker zit is de visie dat de damherten in de AWD zelf moeten zien te overleven, dat de sterksten overblijven. Volgens mij gaan damherten in de gewone natuur zelf kuddes vormen in verder gelegen gebieden. Maar in de AWD kunnen ze dat heel moeilijk ivm de vele hekken. Daardoor vermenigvuldigen ze zichzelf, vind ik, op een onnatuurlijke manier omdat de voortplanting door blijft gaan maar in een te klein gebied, nietwaar Ronald?
avatar risseeuw
Helaas wel Erik, maar aangezien de verantwoording bij de gemeente Amsterdam ligt en het beheer bij veredelde plantsoenendienst wordt het gebied er niet beter van maar geloof dat de meerderheid ziende blind is of in ieder geval selectief blind. Het gebied gaat met een rotgang achteruit maar ja die lieve bambies zijn heel belangrijk voor het kiezersvolk van de gemeenteraad van onze hoofdstad waarbij 95 procent totaal geen sjoege heeft van terreinbeheer.
Erikneuteboom Erikneuteboom
Bedankt voor jullie reacties. Nou Ronald, heb nog niet zoveel dode jonge damherten gezien als tijdens mijn laatste bezoek, medio maart, overbevolking lijkt z\'n tol te eisen?
avatar risseeuw
Mooie typerende foto van dit gebied met die afgevreten bast, voorzichtige schating in zomer 2017 lopen er meer dan 6000, ben benieuwd hoe het gebied er dan uitziet.
Marinke Marinke
Wat is dat boffen als je dit voor je lens krijgt!!
Erikneuteboom Erikneuteboom
Bedankt dames, was erg blij dat ie net lang genoeg naar me bleef kijken, moeders stond even verderop ...
femmynl femmynl
Lief plaatje!
bruinekikker bruinekikker
Leuk plaatje...!!
Gr.hennyP.
babohj babohj
Kiekeboe!. Mooi, Erik!. Gr. Helga
Laad meer reacties

Meer van deze fotograaf

meer foto's