Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op NPO Radio 1
Elke dinsdag om 19.20 uur op NPO2

Edelhert - Zoogdieren (bever, vos, muis) - Edelhert

Edelhert

avatar TheoTerwiel
op 18-05-2016
Edelherten leven het grootste deel van het jaar in groepen (roedels), met uitzondering van oude herten. Vrouwtjesherten (hindes) en tot twee jaar oude jongen (smaldieren en kalveren) leven met hun groepen onder aanvoering van een leidhinde. De (mannetjes-)herten leven het grootste deel van het jaar in hun eigen groep. Van eind augustus tot half oktober, tijdens de ‘bronst’, is dit anders. Dan ontstaat er strijd tussen de bokken en proberen de sterkste bokken een groep hindes als ‘harem’ bijeen te houden. Dit gaat gepaard met veel en langdurige gevechten. Zij imponeren elkaar onder andere met gewei en bronstroep (burlen). De sterkste wordt tijdelijk leider van de roedel (zogenaamd plaatshert) en dekt de hindes. Na afloop van de bronst, half oktober, keren de hindes en de herten weer terug naar hun eigen groepen. ARK Natuurontwikkeling.

Indien je wilt reageren moet je inloggen.

Aantal reacties 10
SjanivanOphemert SjanivanOphemert
Mooie Foto. Gefeliciteerd met je favoplek
bastet bastet
Mooi deze Favoriet, gelukwensen !
JancoGrave JancoGrave
Proficiat met de favoplek. Gr. Jan
avatar joanne
Heel mooi!
Gefeliciteerd met je favoplaats
avatar jvriens
proficiat met deze mooie foto
Jeanet1 Jeanet1
Prachtige favoriet, van harte
janjoost janjoost
@ info,
\'t zijn net mensen.
Hennepen Hennepen
Prachtig! met dank voor de info en risseeuw voor de aanvulling.
avatar risseeuw
Fraaie plaat van dit edelhert, wat het vechten tijdens de bronst betreft, de meest succesvolle herten tijdens de bronst, de oude en ervaren plaatsherten vechten het minst van de heren, zij komen pas in actie wanneer de hinden bronstig zijn (eisprong) en laten de schermutselingen vaak over aan de bijherten.
Meestal heeft een dominant plaatshert genoeg aan een of twee gevechten om de situatie op de bronstarena te stabiliseren. Zie hier het belang van oude en ervaren herten tijdens de bronst. Bij het ontbreken van oudere plaatsherten tijdens de bronst (OVP) verloopt de bronst onrustig en duurt veel langer met als resultaat meer mannelijke dieren die verzwakt de winter ingaan.
janjoost janjoost
Felicitaties.
prachtig
Laad meer reacties