Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op NPO Radio 1
Elke dinsdag om 19.20 uur op NPO2

hertenroedel.  - Zoogdieren (bever, vos, muis) -

hertenroedel.

avatar risseeuw
op 26-04-2016
Hertenroedel met herten in diverse stadia van geweiopbouw. Stelregel is dat oudere herten hun gewei als eerste afwerpen (februari) later gevolgd door de jongere herten die tot eind april afwerpen en soms nog wel tot mei. De jongste van dit stel, het spitsertje in het midden van de foto moet dus nog afwerpen. Bij deze ook bedankt voor de reacties op mijn eerdere uploads. Groeten Ronald.

Indien je wilt reageren moet je inloggen.

Aantal reacties 4
babohj babohj
Een souvenir is het kennelijk altijd waard om waar dan ook mee te zeulen. Heb me regelmatig verbaasd over Noordkaap-gangers die met de meest gigantische geweien op de motorkap van hun auto triomfantelijk terugkeren van vakantie.

Goed verhaal bij je foto\'s. Hgr. Helga
bastet bastet
Dank je wel !
avatar risseeuw
De meeste van de afwerpstangen worden door de boswachter/jachtopzichter verzameld en bewaard om geweiontwikkeling van de hun zeer bekende herten te volgen.
Helaas wordt er in de afwerptijd veel onrust veroorzaakt door de zogenaamde \"stangenzoekers\" die er niet voor schromen om de rustgebieden van het wild in te gaan. Is juridisch ook nog wel een apart verhaal, het wild in Nederland behoort niemand toe \"res nulius\" maar de geweistangen zouden dus toebehoten aan de terreineigenaar van het perceel waarop de stang gevonden is.
Geweistangen hebben wel degelijk nog een functie in de natuur. Voor kleine knaagdieren een welkome aanvulling om aan mineralen en calcium te komen, zelfs herten en zwijnen knagen hier aan als aanvulling van de mineralen.
bastet bastet
Ronald, wat gebeurt er met die geweien, nemen mensen die mee ? En mag dat, zou er zelf niet over denken maar zag ooit eens iemand zeulen met zo\'n ding.
Laad meer reacties