Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op NPO Radio 1
Elke dinsdag om 19.20 uur op NPO2

het Edelhert - Zoogdieren (bever, vos, muis) - Edelhert

het Edelhert

In jagerstermen wordt het ook roodwild genoemd. Mannetjes worden tot 255 kilogram zwaar, vrouwtjes tot 150 kilogram. Aan het gewei kan men enigszins de leeftijd aflezen. Het gewei vormt de weerspiegeling van kracht en gezondheid van het hert en wordt ieder voorjaar afgeworpen en is in de zomer, voor de bronstijd, weer volgroeid.De bronsttijd valt van de tweede helft van september tot half oktober. De mannetjes proberen dan harems te vormen. Dit doen ze door luid te burlen (een soort loeien) en hun krachten te meten met rivalen. Rivalen lopen dan langzaam naast elkaar. Vaak zal er één weglopen, maar als ze even sterk zijn, kan een gevecht losbarsten. Tijdens een gevecht trachten de herten elkaar met hun gewei weg te drukken, waarbij soms verwondingen of afgebroken geweien voorkomen. De winnaar, ook wel plaatshert genoemd, dekt de hindes. Hij blijft daarvoor enige tijd bij de groep, de leidhinde blijft de groep echter leiden. Ze kunnen tussen de 15 en 20 jaar oud worden.

Indien je wilt reageren moet je inloggen.

Aantal reacties 3
avatar jonbakker
Prachtig foto van dit machtige dier.en uitstekende info !!

Groeten Jon Bakker
avatar Moreau
Prachtige foto van het Edelhert en een mooi stukje natuur!
Mooie info!
tometje tometje
prachtige moment opnamen van deze Edelhert.
Laad meer reacties