Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op NPO Radio 1
Elke dinsdag om 19.20 uur op NPO2

Hoelang nog?! - Zoogdieren (bever, vos, muis) - Damhert

Hoelang nog?!

avatar jokevandepoppe
op 05-09-2016
Altijd een mooi beeld zo'n kudde damherten bijelkaar in de Amsterdamse waterleidingduinen. Waarschijnlijk kunnen we hier binnenkort niet meer van genieten. Als het aan de provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam ligt, worden binnenkort 2400 van deze prachtige, gezonde dieren doodgeschoten. De dierenbescherming zet alles op alles om dit te voorkomen. Echter, op 30 augustus jl. heeft de rechtbank alsnog een ontheffing afgegeven voor het afschot van damherten in de AWD en daarbuiten. De dierenbescherming overweegt in hoger beroep te gaan.

Indien je wilt reageren moet je inloggen.

Aantal reacties 5
avatar risseeuw
De PvdD ooit over de Oostvaardersplassen gehoord? afgelopen winter/voorjaar 1230 edelherten, 66 heckrunderen en 317 Konikpaarden afgeschoten in conditiescore 1 en 2 (op sterven na dood zijn) en dit gebeurt elk jaar.
problematiek voor de AWD is zeer groot en een gevolg van jarenlange besluiteloosheid van B & W Amsterdam. Landschap en biodiversiteit staat onder druk en de cijfers liegen er niet om.
Voorjaarstelling 2016 3600 damherten plus nog eens ruim 1000 kalveren maken dat er nu bijna 5000 damherten rondlopen op 3400 hectare. Even ter vergelijking, op de gehele Veluwe, Vrije wildbaan en Nationaal Park Hoge Veluwe 60.000 Ha lopen er in het voorjaar 2600 edelherten.
Het plan wat er nu ligt behelst een afschot in 5 jaar tijd naar 600-800 exemplaren dus worden er veel meer afgeschoten dan 2400 daar de natuurlijke aanwas ongeveer 30 procent per jaar bedraagt. Te denken valt aan 5000/5500 herten in 5 jaar tijd.
Waternet en B & W hebben reeds vele onderzoeken gedaan (laten doen) naar verplaatsing en/of sterellisatie (prikpil) die niet uitvoerbaar bleken (te duur of praktisch onuitvoerbaar).
Hennepen Hennepen
En waar is de PvdD? het is de makkelijkste weg, waarom niet verplaatsen (kan ook over de grens) of verminderen via steriliseren o.i.d.
Als de dierenbescherming iets wil bereiken zullen ze toch- samen met andere organisaties en politieke partij(en) met een goed alternatief moeten komen.
bastet bastet
Onbegrijpelijk ..................
Anthea Anthea
Wij hebben de mond vol over andere landen maar wij zijn geen haar beter!!
Droevig dat zoiets moois gewoon wordt afgeschoten gezond en wel....erg triest en hoop dan ook dat ambtenaren zich eens gaan verdiepen in de natuur en eens achter hun bureau vandaan komen.
Succes dierenbescherming.

V.gr van een natuurliefhebster.
kanjer kanjer
Je moet er toch niet aandenken dat deze prachtige dieren worden afgeschoten..........!!!!!!
Prachtig mooie foto!!
Hg
Frieda
Laad meer reacties