Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op NPO Radio 1
Elke dinsdag om 19.20 uur op NPO2

Lynx, grootste katachtige, bovenaan de hiërarchie van Europa. - Zoogdieren (bever, vos, muis) - Lynx

Lynx, grootste katachtige, bovenaan de hiërarchie van Europa.

will will
op 27-03-2014
Het is alweer bijna 7 jaar geleden dat Europa laatste wilde rundersoort de wisent (bison bonasus) in het Nederlandse duin natuurgebied De Kraansvlak werd losgelaten. In de laatste uitzending van Vroege Vogels –zondag 23-03-2014- is gepleit dat de Europese nerts (Mustela lutreola) weer in Nederland zijn intrede doet. In Duitsland is de nerts inmiddels al op een paar plekken teruggebracht. Ook voor de lynx gaan thans – evenals ivm de terugkeer van de wolf (Canis lupus) op eigen kracht- al langer stemmen op om deze grote katachtige ‘op hoge poten’ te herintroduceren in de Nederlandse natuurreservaten. De Europese lynx is niet alleen de grootste van alle lynxsoorten maar heeft ook het meest wijdverspreide leefgebied van alle in het wild levende katachtigen. Algemeen: De lynx (lynx Lynx) is de grootste katachtige van Europa en duidelijk herkenbaar aan de oorpluimpjes en de bakkebaarden. Onduidelijk is of de soort vroeger in Nederland voorkwam, maar waarschijnlijk is het wel. Op vele plaatsen in Europa geherintroduceerd. Historisch: De Euraziatische lynx, soms ook wel ‘los’ genoemd, is een middelgrote katachtige die in het Laat-pleistoceen ook in ons land voorkwam. Waarschijnlijk leefde er tot in de middeleeuwen een stabiele populatie, maar daarna verdween de soort van ons grondgebied. Nu: De lynx kwam vroeger in bijna alle grote bosgebieden in Europa en een groot deel van Azië voor. Door de jacht en verdrijving uit hun leefgebied zijn deze katten met hun kenmerkende oorpluimen tegenwoordig vrij zeldzaam geworden. Ze leven voor alsnog in afgelegen bergstreken met wat kreupelhout. In enkele bossen in West-Europa zijn opnieuw lynxen uitgezet. In Nederland is voor alsnog niet voldoende aaneengesloten bos voor een herintroductie. Bedreiging en bescherming: De lynx heeft geen natuurlijke vijanden, er is wel concurrentie met de wolf. De lynx is in de meeste Europese landen waar deze soort voorkomt geheel of gedeeltelijk beschermd. Er is onderzoek gedaan naar de mogelijkheid van herintroductie van lynxen in Nederland. Geschikte gebieden zouden de Utrechtse heuvelrug, Limburg, Veluwe en de Oostvaardersplassen kunnen zijn. Voorwaarde is aansluiting met andere leefgebieden en corridors van bos zodat populaties in verbinding kunnen staan met andere Europese populaties. Lynxen jagen bij voorkeur vanuit een hinderlaag. Belangrijke kenmerken lynx; Afmetingen: lengte kop-romp: 70 – 150 cm, lengte staart: 15-25 cm, gewicht: 14-26 (38) kg. Oren zijn groot en hebben lange donkere oorpluimen. De snorharen zijn lang en lichtgekleurd. De ogen zijn licht en de neusspiegel bruinig. Geluid: De lynx maakt meestal geen geluid. In de paartijd kunnen gedempte snorrende geluiden tot een luid geschreeuw (wat vaak ’s nachts gebeurt en lijkt op het krolse geluid van huiskatten) te horen zijn. Waarnemen: Kans op waarneming is bijzonder klein. Uitwerpselen en vooral sleepsporen zijn opvallender. In het uiterste zuiden van Limburg net als in de Eifel, Ardennen en de Voerstreek worden lynxen waargenomen. Toelichting bij foto: Opname ‘uitzonderlijk gedrag’ is overdag -in namiddag gemaakt- in een klein dierenpark, gelegen dichtbij de woonomgeving. Afgedrukt, terwijl de lynx zijn ‘parings’roep ten gehore bracht en zijn kop draaide richting de camera met 300mm tele zoomlens. (Bron: m.d.a. ARK, Zoogdier-NL en Geologie van Nederland) http://www.geologievannederland.nl/fossielen/zoogdieren/lynx

Indien je wilt reageren moet je inloggen.

Aantal reacties 1
avatar Lindaloes
Prachtig. Een vriendin heeft de lynx in Duitsland op de foto gezet.
Laad meer reacties