Otter in Oostvaardersplassenzaterdag 19 januari 2013 14.02

Een otter heeft op eigen kracht de weg naar de Oostvaardersplassen gevonden. Het is voor het eerst dat daar een otter opduikt. Boswachters van Staatsbosbeheer filmden het dier afgelopen week met een cameraval en zijn blij met zijn komst. Deze waarneming is een compliment voor de waterkwaliteit in het gebied en toont dat de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) werkt.

Bekijk het filmpje

Uitwerpselen
Voor de kerstdagen vonden de boswachters uitwerpselen en andere sporen waardoor het vermoeden ontstond dat er een otter in het gebied zat. Dankzij de camerabeelden is dat vermoeden nu bevestigd. De otter kan zich goed handhaven in de visrijke wateren van de Oostvaardersplassen. De kans is groot dat dit dier afkomstig is uit de Weerribben, waar 10 jaar geleden otters uitgezet zijn.

Ottervriendelijk
Het is ongeveer vijftig jaar geleden dat de otters in het rivierengebied uitstierven. In de moerasgebieden van Noordwest-Overijssel en Friesland hielden ze het een paar decennia langer vol, maar ook daar redden ze het uiteindelijk niet. Sindsdien zijn waterkwaliteit, natte natuur en de maatschappij een stuk ottervriendelijker geworden, zodat in 2002 weer otters in de Kop van Overijssel en in Zuidoost-Friesland werden geherintroduceerd. Dat verliep succesvol. Nederland herbergt momenteel een populatie otters van ongeveer 60 dieren. Deze leven in Noordwest-Overijssel en Zuidoost-Friesland en verspreid door het land leven een aantal individuele dieren.

Bron: Staatsbosbeheer

Reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je eerst inloggen met je Vroege Vogels account.
  • *