Groot Avondrood

Profielfoto van hadierene
hadierene

Na vele keren met mijn vlinderdoek op pad te zijn geweest, eindelijk bezoek gehad van deze prachtige pijlstaartvlinder. Foto genomen in de 'Slangenburg" te Doetinchem.

groot avondrood (Deilephila elpenor)


De opvallende rups van het groot avondrood wordt vaak in tuinen gevonden op fuchsia, kattenstaart en waterdrieblad.


Familie
pijlstaarten (SPHINGIDAE)
meer informatie over deze familie »


Deze soort is goed tot redelijk goed te determineren, ook voor een serieuze beginner.
© De Vlinderstichting & Werkgroep Vlinderfaunistiek


Kenmerken
Voorvleugellengte: 28-33 mm. Goed herkenbaar aan de roze met olijfgroene voorvleugel met enkele strakke diagonale lijnen en de roze met zwarte achtervleugel. Op het olijfgroene borststuk bevindt zich een tamelijk scherp afgetekend rozerood lijnenpatroon dat zich voortzet in een lengtestreep over het achterlijf. Er is geen verschil tussen het mannetje en het vrouwtje en er is weinig variatie in kleur en tekening.


Gelijkende soorten
Zie het klein avondrood (D. porcellus).


Voorkomen
Een gewone soort die verspreid over het hele land voorkomt.


Habitat
Ruige graslanden (vaak met verstoorde of verbrande grond die gekoloniseerd is door wilgenroosje), struwelen, slootkanten, tuinen, brede bospaden, open plekken in het bos, heiden en duinen.


Waardplanten
Vooral wilgenroosje, maar ook springzaad, wijnstok, waterdrieblad, kattenstaart en teunisbloem; in tuinen geregeld fuchsia.


Vliegtijd en gedrag
Half mei-begin september in één, soms twee generaties. De vlinders worden overdag soms rustend op de waardplant gevonden. Ze vliegen vanaf de schemering en foerageren al vliegend op kamperfoelie en op andere planten met buisvormige bloemen. Ze komen op licht.


Levenscyclus
Rups: juni-oktober. De rups foerageert ´s nachts maar komt op mooie dagen soms ook in de namiddag tevoorschijn om op een stengel te rusten en valt dan goed op. Rupsen die op zoek zijn naar een plaats om zich te verpoppen, vallen op door hun grootte en door de opvallende oogvlekken. De soort overwintert als pop in een losse cocon in de strooisellaag.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's