Johanneskever

Profielfoto van daksaya
daksaya

De Johanneskever (Phyllopertha horticola) is een kever uit de familie bladsprietkevers (Scarabaeidae), en wordt ook wel rozenkever of tuinkever genoemd.
De kever lijkt wel wat op de verwante meikever en junikever, maar blijft met 8 tot 12 millimeter kleiner, en is vrij sterk behaard zelfs op de dekschilden. De dekschilden zijn roodbruin gekleurd, de rest van het lichaam is zwart met een groenblauwe, metaalachtige glans. De poten hebben sterk gehaakte uiteinden en de tasters eindigen zoals bij alle bladsprietkevers waaiervormig, bij de rozenkever in drie lamellen.
De kever zelf eet plantendelen waaronder bloemknoppen en wordt als schadelijk gezien. De larve echter, vanwege de vorm engerling genoemd, is veel schadelijker en vreet aan de wortels van planten, waaronder grassen. Al te grote aantallen kunnen een gazon compleet ruïneren doordat het gras los komt te liggen of afsterft, maar ook omdat vijanden als vogels en mollen het grasveld omploegen op zoek naar een maaltje. De larve is te bestrijden met aaltjes, kleine parasitaire wormen die de engerling doen stoppen met eten en uiteindelijk doden.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (3)

Profielfoto van JancoGrave
JancoGrave
Goede opname en info. Gr. Jan
Profielfoto van kanjer
kanjer
Mooi!
Profielfoto van bastet
bastet
Mooi vastgelegd Paul en fijne info, mag uit mijn tuin blijven evenals die engerlingen.

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's