Lieveheersbeestjes, hebben ze een winterverblijfhuisje nodig?

Profielfoto van will
will

Soms struikel je er over grote hoeveelheden insecten bijeen, dan lijkt het wel een plaag. Vaak vind je ze -midden herfst- insecten samengeklit bij elkaar. Soort bij soort -lieveheersbeestjes, wantsen en andere insecten- bijeen. In een kier, tussen raamdorpel en het draairaam. Zo proberen ze de aankomende (strenge) winter te overleven. Van de week tijdens werkzaamheden buiten in het veld Landkaartjes, tientallen rond fladderend in de zon. Eerst zie je er één landen op een veldbloem, gewoon duizendblad. Daarna nog een en kijk je verder rond en let je erop. Aan het eind van de dag tel je in je gedachten de aantal nog eens. Dan blijkt dat het (heel) bijzonder is, op één dag zoveel landkaartjes te zien. Als je dan de waarneming meldsites bekijkt en de natuur-en vlinderberichten leest, is het achter af toch leuk om op zo’n dag buiten te zijn. Tijdens een wandeling -op vakantie- kwam ik langs een akkerrand met boerenwormkruid. Op deze planten zaten tientallen lieveheersbeestjes. Geeft je wel een gevoel van hier is ‘geen geweld’. Een aantal dagen achtereen zag je ze hééél veel lieveheersbeestjes op verschillende plekken in het landschap. Drie weken later kom ik op die zelfde plaats nog eens langs, en was er geen een meer te spotten. Lieveheersbeestjes zijn opvallende, makkelijk te ontdekken kevertjes waar niemand een hekel aan heeft. Helder gekleurde keversoort, meestal rood of geel met zwarte stippen. Ovaal, bijna rond van vorm. Een groot deel van de kop en het borststuk wordt bedekt door het halsschild, het achterlijf is bedekt door de twee dekschilden (de harde voorste vleugels). In het voorjaar komen de volwassen lieveheersbeestjes te voorschijn. Zij gaan dan onmiddellijk op zoek naar voedsel. Een lieveheersbeestje kan wel 3000 bladluizen per maand eten. Als ze zijn aangesterkt zoeken ze een geschikt gebied om zich voort te planten. In april, mei paren ze. De eitjes worden in groepjes afgezet. De larven die als eerste uitkomen eten vaak hun broertjes en zusjes op. De larven lijken van afstand op kleine rupsjes, maar hebben zes kleine looppootjes aan de voorzijde. Larven van veel soorten zijn stekel-achtig behaard en hebben felle gele en rode kleuren.

De meeste lieveheersbeestjes leven van bladluizen, dit zijn plantensap zuigende insecten. Zowel de larve als het volwassen lieveheersbeestje eten heel veel bladluizen, het volwassen diertje eten wel 100 bladluizen per dag. Iedere bladluis die het lieveheersbeestje tegenkomt staat op het menu. Zo eten ze verschillende soorten en hebben ze een gevarieerd kostje.

Tijdens de radiouitzending kwam het onderwerp al aan bod, in de Columnist van de Week, Romke van de Kaa: Insectenhotel. Dan komt bij mij ook de vraag in me op; Is een kunstmatig gebouwd onderkomen voor het lieveheersbeestje echt wel nodig?

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's