Steenrode...

Profielfoto van JancoGrave
JancoGrave

De steenrode heidelibel (Sympetrum vulgatum) is een echte libel uit de familie van de korenbouten (Libellulidae). De libel wordt 35 à 40 mm lang en komt voor in vrijwel heel Europa. In Nederland is het een algemene soort in de nazomer. Bijzondere kenmerken zijn de gestreepte poten en een 'hangsnor'.
De poten van de steenrode heidelibel zijn zwart met gele strepen. Dijen van de voorste poten meestal tweekleurig: zwart-geel, soms met nog een zwart veegje in het geel. Het zwarte streepje op het voorhoofd (tussen de ogen) loopt langs de oogranden naar beneden (de zogenaamde 'hangsnor'). Het achterlijf van het mannetje heeft een subtiele, maar meestal duidelijke knotsvormige verbreding aan het uiteinde. Uitgekleurde mannetjes krijgen een rood achterlijf, meestal iets donkerder dan de bruinrode heidelibel, maar lichter dan de bloedrode heidelibel. De zijkant van het borststuk verkleurt naar bruin, met vage lichtere delen. Jonge mannetjes en vrouwtjes hebben een geel achterlijf, later bij de vrouwtjes verkleurend tot bruin. Aan de zijkant van het achterlijf staan zwarte streepjes, die geen doorlopende streep vormen. De legschede van het vrouwtje is opvallend zichtbaar en staat in zijaanzicht haaks van het achterlijf af.
De lichaamslengte van volwassen dieren ligt tussen 35 en 40 millimeter; de larve is 15-19 mm lang.
De vliegtijd van de steenrode heidelibel is in de nazomer van begin juni tot half november, met een piek van eind juli tot half september.
Gedrag en voortplanting: De steenrode heidelibel heeft een eenjarige levenscyclus en overwintert als ei. De eieren komen in het voorjaar uit, waarna de larven zich snel ontwikkelen. De larven zijn jagers en leven tussen waterplanten op een modderige bodem van kleine ongewervelden als muggenlarven. Uitsluipen vindt plaats van begin juni tot eind september, met een piek van eind juli tot begin september. Jonge dieren zijn in de wijde omtrek van het voortplantingswater aan te treffen, zittend en jagend op kleine insecten in ruige vegetatie. Geslachtsrijpe mannetjes vliegen bij het water en gaan regelmatig zitten op uitstekende stengels in de oevervegetatie. Ze speuren naar vrouwtjes voor de paring. Mannetjes die dichtbij komen worden meestal verjaagd. De eitjes worden vliegend in tandempositie door wippende bewegingen van het onderlijf afgezet, in het water of op modder vlak bij het water. Soms worden meerdere ei-afzettende tandems op één plaats tegelijk waargenomen
Gr. Jan

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (7)

Profielfoto van JancoGrave
JancoGrave
@Wouterts, bedankt, zal het in de gaten houden. Gr. Jan
Profielfoto van Wouterjs
Wouterjs
Een evt aanwezige \'hangsnor\' is moeilijk te beoordelen op deze foto, kan ook een vlekje zijn. De helder gele kleur van de banen op de zijkant van de borst van het mannetje past niet bij Steenrode, wel bij Bruinrode.
Profielfoto van JancoGrave
JancoGrave
@Wouterjs, waar herken je ze dan aan, ik denk toch een snor te zien. Gr. Jan
Profielfoto van Wouterjs
Wouterjs
Bruinrode en Steenrode zijn lastig uit elkaar te houden. Dit zijn Bruinrode heidelibellen.
Profielfoto van ansberta
ansberta
wat gaaf
Profielfoto van bruinekikker
bruinekikker
Echt fraai Jan...!
Ook deze info zal ik iets later gaan lezen!

Gr.hennyP.
Profielfoto van Martie
Martie
Klasse!!!
Wat een prachtige, scherpe opname.
Pf met dit resultaat.
Geldt ook voor de andere foto\'s.
gr. Mart

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's