vrouw

Profielfoto van JancoGrave
JancoGrave

Het citroenlieveheersbeestje (Psyllobora vigintiduopunctata) is een kever uit de familie lieveheersbeestjes of Coccinellidae. Een andere benaming is ook wel tweeëntwintigstippelig lieveheersbeestje.
Dit kleine kevertje wordt ongeveer 3 tot 4,5 millimeter lang en is in Europa een algemene soort. In tegenstelling tot de bekendere lieveheersbeestjes leeft deze soort als imago niet van bladluizen maar van een schimmelsoort genaamd meeldauw. Het eet een beruchte plantenschimmel en draagt ook bij aan de verspreiding daarvan. Deze soort komt met name voor langs bosranden en houtwallen.
Het citroenlieveheersbeestje dankt de naam aan de gele kleur, en heeft 22 kleine, ronde zwarte stippen op de dekschilden, het halsschild en de kop. Mannetjes zijn vaak niet moeilijk van de vrouwtjes te onderscheiden, het halsschild van mannetjes is bleker dan de rest van het lichaam. Ook de larve en de pop hebben dezelfde kleuren, en de larve leeft eveneens van schimmels. Omdat deze niet kan vliegen draagt de larve veel minder bij aan de verspreiding.
Gr. Jan

  • 0x
  • 380
  • citroenlieveheersbeestje
  • Psyllobora vigintiduopunctata
  • Geleedpotigen

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (3)

Profielfoto van jokevandepoppe
jokevandepoppe
Leuk om nu het verschil te herkennen! Dank voor de uitleg, bij deze mooie foto\'s!
Profielfoto van Jeanet1
Jeanet1
Prachtige mooie gele LFB\'s!

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's