Een biodiversiteitsheg in Haaren

Profielfoto van janvanbalkom
janvanbalkom

Design, natuurbeleving en educatie ontmoeten elkaar



Eerste ‘biodiversiteitsheg’ LNM Haaren officieel geopend



Projecten met verbeelding en idealisme vragen soms om doorzettingsvermogen en het vinden van de juiste partners. Zo’n project van lange adem is de totstandkoming van de zogeheten ‘biodiversiteitsheg’. Het opzienbarende en inmiddels ook al spraakmakende object voor natuur is op zaterdag 15 maart officieel geopend. Wethouder Van den Dungen zette met zijn voet een pomp in werking waardoor een immense gele ballon gevuld met confetti en boekweitzaad tot ontploffing werd gebracht.



Leden van de werkgroep Biodiversiteit van Landschap Natuur en Milieu Haaren (LNMH) verrasten tijdens de dag van opening alle bezoekers van de gemeentewerf aan de Helvoirtseweg met een gadget gevuld met boekweitzaad. Op een groot scherm, beschikbaar gesteld door Van Rens mobiliteit, werd de opening opvallend aangekondigd. De publiciteitsstunt leidde tot vele sympathyserende reacties van de bezoekers en passanten. LNMH hoopt hiermee weer meer mensen als lid van de organisatie te verwelkomen. (www.lnmh.nl)



Behoefte aan natuurbeleving



De Haarense Jacqueline Couwenberg (www.enand-design.com) oogstte een jaar of acht geleden veel lof voor het ontwerp van een prototype van de biodiversiteitsheg tijdens haar opleiding aan de Design Academie. Zij liet zich voor haar ontwerp leiden en inspireren door de ervaring tijdens haar tijdelijke verblijf in Parijs. Veel bewoners van deze wereldstad zoeken in hun vrije tijd plekjes op in de natuur. Op basis van die menselijke behoefte kwam zij tot dit ontwerp: een compacte omgeving waarin alle lokale natuurelementen een plaatsje kunnen krijgen. Te denken valt dan aan vogels, insecten, kleine kruipende dieren en planten die thuis horen op de plek waar de heg staat. Op een groot informatiebord en op kleine bordjes wordt uitleg gegeven over de mogelijk aanwezig flora en fauna.



Educatief karakter en ontmoetingspunt



Eind maart komen twee groepen van basisschool de Hasselbraam de heg bezoeken. Het object leent zich uitstekend voor een leerzaam bezoek. Door de werkgroep ‘biodiversiteit’ is een lesbrief ontwikkeld. De leerlingen kunnen daarmee op speelse wijze kennismaken met de aanwezige natuur in de heg. Er is door leerlingen van de Rooi Pannen te Tilburg een filmpje gemaakt. Een compleet lespakket dat bijdraagt aan het natuurbewustzijn. Natuurbeleving die dusdanig nabij is dat een bezoekje buiten schooltijd mogelijk is.



Mensen die kennis namen van de intentie en de locatie van de eerste Nederlandse biodiversiteitsheg opperden meteen al ideeën om tijdens wandel- of fietstochten een bezoekje op te nemen in hun activiteit. Zelfs zagen mensen mogelijkheden om zelf (een vorm van) een heg te plaatsen in de eigen tuin of bij het eigen bedrijf.



Een lint van biodiversiteitsheggen



LNMH hoopt dat het plaatsen van dit soort natuurbelevingsobjecten navolging verdient. Het ontwerp kan overal worden geplaatst. De productie van de elementen kan eenvoudig worden gerealiseerd nu de mallen en de matrijzen beschikbaar zijn. Jacqueline Couwenberg zal de projecten graag ondersteunen. (j.couwenberg@enand-design.com). LNMH heeft de heg voorgedragen voor de Gouden Zwaluw 2014.



Ook scepsis



Ook komen de eerste sceptische reacties al binnen. In een column op helvoirt.net staat te lezen: ‘nog even over een of andere opening op de gemeentewerf waar ik zaterdag toevallig was, iets met een heg of zo.........Doe toch normaal’.



Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (1)

Profielfoto van meeney
meeney
Waarom niet al houd ik meer van iets natuurlijks.

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's