Parapluutjesmos, sporenkapsels onderdak.

Profielfoto van will
will

Onlangs kreeg ik de Basisgids Mossen in mijn bezit. Dat zette me gelijk aan om een onderzoekje te startten naar het Parapluutjesmos wat ik zag groeien in een plantenbakje met vetplantjes. Dit Levermos is zowel te vinden op zonnige- en schaduwrijke plaatsen -waar het min of meer permanent vochtig en voedselrijke is- en groeit het liefst op wat verslempte bodems. De plant heeft, als alle levermossen, geen wortels of vaatsysteem.

Parapluutjesmos is een tweehuizig levermos dat op de grond bodembedekkende plakaten vormt. Tweehuizig betekent dat de mannetjes en vrouwtjes niet in dezelfde plant voorkomen. De parapluutjes die in het voorjaar boven de groene lobben van dit levermos groeien bevatten de geslachtsorganen. De hoge donkergroene diepuitgesneden vrouwelijke uitsteeksels lijken op palmbomen terwijl de lage bleekgroene mannelijke uitsteeksels meer op een paraplu vormen. Op deze foto is het vrouwtje met rijpe sporendoosjes -gele massa- zichtbaar onderaan de parapluutjes.
Met ‘gevederde’ Groet, WiLL.

  • 1x
  • 787
  • Parapluutjesmos
  • Marchantia polymorpha
  • Overig
  • Achtertuin

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (2)

Profielfoto van ladylove40
ladylove40

Heel handig zo'n paraplu !

Lieve groet, Marjon

Profielfoto van tjerknawijn
tjerknawijn

Leuke info en foto. Mocht je vaker parapluutjesmos aantreffen, kijk dan eens naar oranje paddenstoeltjes. Het levermostrechtertje komt met name op parapluutjesmos voor.

vriendelijke groet, Tjerk

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's