Gevelbeplanting; Actie! Plan(t) tegen de gevel.

Profielfoto van will
will

Afgelopen midweek een trip naar een bijzondere grote stad -die bij wielerliefhebbers - bekent is van de laatste niets betekende etappe. Op weg, -een wandeling langs La Seine- richting het Musée du quai Branly. Het is een groot etnografisch museum dat gevestigd is tegenover de brug Passerelle Debilly in het 7e arrondissement van Parijs, dicht bij de Eiffeltoren. Voorbij de -prachtig aangelegde- museumtuin. Nu sta ik voor het bekendste gebouw met een 'natuurlijke' begroeide gevel. Allerlei planten, grassen en varens- met verschillende vormen en bladkleuren, vormen het 'natuurlijke' groene aanzien.
Groene gevels brengen -tevens een variatie aan- geur en kleur op muren die voorheen kaal waren. Op plaatsen waar oorspronkelijk geen flora of fauna te bekennen was, brengen ze biodiversiteit en houden geluid, wind en regen tegen. Ook zuivert de begroeiing de lucht en vangt ze fijnstof af. En niet onbelangrijk… Het ziet er nog geweldig uit ook!
De 'gevel'planten' groeien op een vulling van mineraal substraat bestaande uit lava, bims, klei, boomschors en vormt hiermee een natuurlijke voedingsbodem voor de planten. Groene gevelconstructies vergroten in het stedelijk milieu de verscheidenheid aan planten- en diersoorten. Hiermee wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan het verhogen van de biodiversiteit. De stofbinding met gevelbegroeiing is een belangrijk argument om groene gevels toe te passen. De gevarieerde plantenkeuze speelt een belangrijke rol bij de hoeveelheid van stofbinding.Het effect van groen op het meso- en microklimaat is heel duidelijk: waar geen groen is, is de hoeveelheid fijnstof aanzienlijk hoger, maar ook de temperatuur. In wijken met relatief veel groene gevels is het koeler. Ook de verdamping van water via planten heeft een afkoelend effect. Verder reduceert gevelbegroeiing de geluidsbelasting. Tevens bied een begroeide gevel nog een belangrijk voordeel, het werkt als een zonnescherm waardoor de gevel gedurende de dag minder opwarmt en dus ook minder warmte uitstraling het gebouw in geeft. Hierdoor neemt de warmtelast in het gebouw af en daarmee de energiekosten om het gebouw te koelen.
Om het verlies aan 'leefbaar'groen in stad en dorp door verstedelijking, maar ook door het 'verstenen' van tuinen te compenseren stel ik een actie voor. Plant tegen een gebouw- of woninggevel -zoveel mogelijk- verticale beplanting aan. De volgende plantensoorten die toegepast kunnen worden zijn: kamperfoelie, klimop, stokrozen, vuurdoorns etcetera. Het bewijs dat verticale beplantingen ook nog een extra bijdrage leveren aan broedgelegenheid is; dat dit jaar bij mijn woning in de kamperfoelie struik -die om de regenpijp is gegroeid - een Winterkoning nestelt.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (2)

Profielfoto van beerke
beerke
Hele mooie foto en een schitterende gevel en verticale tuin.
Geen idee of het wat uitmaakt maar misschien kun je je idee ook in het forum opperen. Of een mailtje sturen naar vroege vogels met je idee.
Profielfoto van meeney
meeney
Het is een lang verhaal maar hoop dat iedereen \'t leest, interessant en oh zo goed voor het millieu ! gr. Gijs

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's