Driedoornige stekelbaars, jongbroed vlak onder de waterspiegel.

Profielfoto van will
will

Ongeveer twee jaar geleden is –nabij het natuurcompensatie terrein- een natuurgebiedje ingericht. Het dicht opeen gegroeide naaldbos met oude sparren verdween. Het ontstaande ‘gerooide’ terrein werd (opnieuw) natuurvriendelijk ingericht. Waterpartijen werden gegraven en een verbinding op de bestaande -evenwijdig lopende- beek gerealiseerd. Aanplant van ‘vogelvriendelijke’ besdragende struiken en bomen in een gevarieerde ‘vlinderidylle’ bloemrijke (akker)beplanting die her en der werd ingezaaid. Maanden er na, ging de natuur zelf aan de slag. Geen idee van wat de natuur er van zou maken? De winter maakt plaats voor de lente. De natuurlijke groei kwam op gang in het voorjaar. Struiken en bomen kregen blad. De eerste voorjaarsbloemen, kleuren het ‘nieuwe natuurgebied kleurrijk in.
Ondertussen hebben verschillende vogelsoorten het gebied ontdekt en later werden de eerste jonge vogels gezien. Ook de eerste vissen en amfibieën zag je in het ‘verse’ water -in de aangelegde waterpartijen- zwemmen, blank- en rietvoorn, baars en zeelt. Ook kleinere vissen –stekelbaars- zag je duidelijk ze ‘zwemmen in scholen’ tussen de nog schaarse groepen waterplanten. Het biologisch evenwicht in de vijverpartijen moest immers nog op gang komen. De eerste libellen en juffers vliegen rondom en over de waterpartijen. Het is eind mei/begin juni het water warmt op. Zie vandaag –in een rustig hoekje nabij de duiker- voor het eerst een gekleurd stekelbaarsje, mannetje.
[ Doet me gelijk terug denken aan m’n jeugdjaren toen ik het boekje kocht “Sloot en Plas in kleuren”. Een wondere onderwaterwereld ging voor me open en leven. Uren kijken en roeren in slootjes welk waterinsect komt er nu weer boven; daphnia’s, cyclops, waterschorpioen, roofkevers, wantsen, posthoornslak, kokerjuffers en ‘dikkopjes’ kikkervisjes. Rondvliegende insecten; haften, schietmotten ja zelfs schrijverkes en ‘schaatsenrijders! ]
Dit Driedoornige stekelbaars mannetje dat is nu bezig met zijn territorium. Maakt aan de begroeide oever -van (draad)algen en kleine stukjes waterplanten- een nestjekokertje. Onder begeleiding van het mannetje legt het vrouwtje hierin haar eieren. Het mannetje zorgt voor zijn nageslacht, gedurende periode dat de eieren uitkomen en er jongen zijn ‘bewaakt’ hij het nestje tegen (hongerige) indringers. Waaieren met zijn vinnen boven het nestje zorgt hij voor aanvoer van vers zuurstof rijk water. Driftig heen en weer zwemmend een druk baa(r)sje! Het visje in de broedtijd is prachtig gekleurd. Hij heeft lood blauwgrijze flanken met zwarte verticale banden, buik, keel en kop is oranjerood en de oogring gekleurd, turquoise met zwarte iris. Vandaag ben ik maar weer eens gaan kijken in het ‘nieuwe natuurgebiedje’. Er is veel te zien en te ontdekken bloeiende (water)planten, vogels, vlinders en insecten vliegen er veeltallig rond. Langzaam lopend rondom de plas, dan zie ik in het water tientallen jonge –zwart crème gevlekte- stekelbaarsjes zwemmen tegen de heldere waterspiegel. Zie dat hij overduidelijk geslaagd is in zijn missie, het zorgen voor nageslacht in 2015.
Een leuk leerzaam boekje over de stekelbaars is geschreven door Maarten ’t Hart. klik op link: http://www.dbnl.org/tekst/hart008stek01_01/hart008stek01_01.pdf
Lees het boekje over de ‘stickleback’ de Topper van de BBC Springwatch 2015 uitzendingen.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (1)

Profielfoto van babohj
babohj
Wat een leuk verhaal. Gr.Helga

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's