Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Verborgen leven van de platte zwanenmossel

  •  
14-04-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
419 keer bekeken
  •  
platte zwanenmossel

© Fotograaf: Vera Boekelman

Een tijdje zag het er naar uit dat we de platte zwanenmossel kwijt waren. Deze zeldzame zoetwatermossel leeft half verborgen in de bodem van grote rivieren en is dus moeilijk te zien. De laatste jaren worden er toch weer meer gevonden. Hoe komt dat?
Een belangrijk aandeel van het leefgebied van de platte zwanenmossel ( Pseudanodonta complanata ) in Europa ligt in Nederland en de soort heeft daarmee een zogenaamde i-status op de Rode Lijst. Nederland draagt daarom een speciale verantwoordelijkheid voor het voortbestaan van deze soort. Vanwege haar kritische biotoopkeuze en zeldzaamheid in heel Nederland is deze tweekleppige in 2008 opgenomen in het Leefgebiedenbeleid als 'kritische soort'. Het is behalve de zeldzaamste, ook de kleinste en platste vertegenwoordiger van de vijf in Nederland levende soorten inheemse grote tweekleppigen uit de familie Unionidae.
Anthonie van Peursen aan het werk

© FotograafVera Boekelman

De zoekkaart

© Fotograaf Vera Boekelman

Op zoek naar de zwanenmossel

© Fotograaf Vera Boekelman

Fotograaf: Vera Boekelman
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.