Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Akkervogelbescherming 2.0

  •  
10-08-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
In Groningen worden de akkervogels al vele jaren geholpen met behulp van akkerranden: brede stroken met wilde bloemen om de akkers. De werkgroep Grauwe Kiekendief heeft nu een nóg beter aanpak bedacht.
Complete akkers worden daarvoor ingezaaid met afwisselend een gewas als luzerne en stroken met wilde bloemen. Op gezette tijden worden die stroken gemaaid, om optimale variatie in het veld te maken voor vogels, van veldleeuwerik tot de verschillende kiekendieven.
Een experiment met vogels met een 'logger' op de rug laat mooi zien hoe het werkt. Nadat er enkele stroken zijn gemaaid, stropen de vogels de gemaaide stukken af, op zoek naar de duizenden muizen die in dit soort percelen leven. Op bijgaand plaatje is ieder punt een positie van een vogel, zoals die om de drie seconden wordt opgeslagen in het mini-computertje op de rug van de vogel.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.