Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Aziatische modderkruiper wint strijd

  •  
21-04-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
Aziatische modderkruiper

© Aziatische modderkruiper. Fotograaf: Sander Hunink

In 2012 werd hij voor het eerst in ons land ontdekt: de Aziatische modderkruiper. Waarschijnlijk werden er meerdere exemplaren hoogstwaarschijnlijk vanuit een aquarium de Tungelroysche beek in Limburg gekieperd. De Misgurnus anguillicaudatus , of Aziatische modderkruiper genoemd, is een van oorsprong in oostelijk Azië voorkomende soort. Drie jaar lang probeerden onderzoekers van Waterschap en ecologisch adviesbureau Natuurbalans deze exotische modderkruiper uit de beek te verjagen.
Beluister de reportage over de Aziatische modderkruiper met Erik Binnendijk:

Einde van de strijd

Maar na drie jaar wordt de strijdbijl begraven. Geen enkele methode blijkt efficient genoeg om de Aziatische modderkruiper te elimineren.Onderzoek wijst uit dat de soort zich over een lengte van ruim één kilometer in de Tungelroysche beek verspreid heeft. De Aziatische modderkruiper blijkt zich bovendien prima in het Nederlandse klimaat te kunnen handhaven.

Gevaar

De Chinese modderkruiper is een aquariumvis en heeft zich waarschijnlijk als gevolg van het uitzetten door een aquariumhouder in de Tungelroyschebeek kunnen vestigen. Het uitzetten van exotische dieren is in Nederland verboden, maar helaas komt dit nog regelmatig voor. Het gevaar van deze exoot schuilt in het feit dat de Aziatische modderkruiper zich zou kunnen kruisen met de in Nederland voorkomende en streng beschermde grote modderkruiper ( Misgurnus fossilis ).

Meer over:

modderkruiper
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.