Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Boomkrekels weer te horen

  •  
22-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
boomkrekel_jan_jacobs.jpg
Langs Rijn en Waal, en dan met name in de Gelderse Poort, zijn weer boomkrekels te horen. Wie ze hoort waant zich op een Zuid-Franse camping of op het terras van een Italiaans hotel. De boomkrekel is een relatieve nieuwkomer in Nederland die tot nu bijna alleen langs de rivieren leeft.

Verspreiding van de boomkrekel

In 2004 werden de eerste waarnemingen van boomkrekels langs de Nederlandse rivieren gedaan. De boomkrekel is vanuit het zuiden via het dal van de Rijn naar het rivierengebied gekomen. Waarschijnlijk zijn eitjes meegevoerd met het stromende water. Na 2004 steeg het aantal waarnemingen van boomkrekels snel. Vijf jaar geleden werd nog gedacht dat boomkrekels ook andere delen van het land en met name het hele rivierengebied massaal zouden bevolken. Dit lijkt niet gebeurd.
In de Gelderse Poort valt ook op dat de boomkrekel vooral aanwezig is in natuurgebieden van Staatsbosbeheer die het hele jaar begraasd worden. Blijkbaar zijn hier voldoende ruigten en struiken aanwezig voor de krekels. Het is interessant om te weten of de boomkrekel langs de rivieren algemener is dan verspreidingskaarten laten zien. Dus ga op pad in de schemering en leg je oor te luister. Een actueel overzicht van waarnemingen is te zien op Waarneming.nl , daar kun je ook je eigen waarnemingen doorgeven.

Meer over:

boomkrekel
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.