Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bos zorgt voor meer wolken

  •  
12-01-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
bos_16.jpg
Boven bossen wordt er in de zomer 10 procent meer wolken gevormd dan boven omringende plekken. Bossen beinvloeden op deze manier het regionale weer en klimaat meer dan voorheen werd aangenomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Wageningen University & Research en het KNMI samen met internationale collega’s dat gepubliceerd is in Nature Communications. In dit onderzoek werden satellietgegevens van de afgelopen 10 jaar geanalyseerd en open en beboste plekken vergeleken.

Afkoelend effect

De extra wolkenvorming heeft over het algemeen een afkoelend effect en kan ook tot meer neerslag leiden. Het was al bekend dat bossen het mondiale klimaat verkoelen door het vastleggen van CO2. Daarnaast was het ook een gegeven dat bossen invloed hebben op de hydrologie en het lokale klimaat van een gebied. Wat de gevolgen van deze lokale effecten zijn voor het weer en klimaat op regionale schaal, bijvoorbeeld via wolkenvorming en neerslag, was echter nog onduidelijk.
Eerder dit jaar verscheen er een publicatie in Science waarin het verkoelende effect van bos en bosbeheer nog in twijfel werd getrokken. "Wij laten juist zien dat er degelijk een invloed van is en dat er veel meer meespeelt.” zegt projectleider Ryan Teuling van Wageningen Universiteit.

Veroorzakers van de wolkvorming nog onbekend

Welke processen precies verantwoordelijk zijn voor de gevonden effecten weten de onderzoekers niet. Zij hebben het over ‘observational evidence’. Vermoedelijk gaat het om een interactie tussen opwarming, verdamping en turbulentie, maar zelfs natuurlijke aerosolen zouden een rol kunnen spelen in de wolkenvorming.
Lees het gehele artikel op de website van Nature Today .
Bron: Wageningen University & Research

Meer over:

bos, #wolken, klimaat
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.