Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Broedvogels getroffen door hoog water

  •  
21-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_295557.jpg
De hoge waterstand in het rivierengebied heeft de afgelopen drie weken zijn tol geëist bij talloze broedvogels. In de uiterwaarden en laaggelegen delen zijn veel nesten overstroomd. Hele kolonies oeverzwaluwnesten liepen onder, grondbroeders zijn massaal de klos en zelfs enkele bijeneters werden verrast door het hoge water. Maar er zijn ook vogels die juist floreren bij het hoge water.
Het was Lars Soerink (medewerker van Vogelbescherming Nederland en natuurfotograaf) treurig te moede toen hij drie weken geleden de uiterwaarden langs de IJssel langzaam zag vollopen. 'Tussen Arnhem en Zutphen zag ik het begin juni steeds meer misgaan. Het water van de IJssel kwam hoger en hoger. Het eerst waren de scholeksters aan de beurt. Veel paartjes zagen hun nesten onder water verdwijnen. Wat later liep een oeverzwaluwwand onder en ook ijsvogelnesten gingen eraan. De kwartels die ik hoorde roepen moesten ook een goed heenkomen zoeken. In de dagen erop zag ik veel vogels wat doelloos rondhangen in het gebied. Al met al geen vrolijk gezicht.'
Oeverzwaluw hard getroffen
Het zomerhoogwater doet denken aan 2013, toen er tijdens een hoogwaterperiode in juni ook veel nesten verloren gingen. De meldingen dit jaar zijn legio. Pioniersoorten als kluten, visdieven en kleine plevieren hebben op talloze plekken langs de rivieren hun nesten verloren zien gaan. Ook andere grondbroeders als patrijs, fazant, tureluur, gele kwikstaart en graspieper is hetzelfde lot beschoren. In Limburg ging aan de oevers van de Roer zelfs een nest bijeneters verloren.
Zwaar getroffen zijn in ieder geval de oeverzwaluwen. Frank Majoor (onderzoeker bij Sovon Vogelonderzoek) zag het misgaan langs de Waal bij Bemmel. 'Een kolonie van 200 nesten, een andere kolonie 100 nesten en nog een paar kleinere kolonies… allemaal onder water gelopen. Ook op andere plaatsen langs de rivieren zijn de nestgangen vol water gelopen of zijn de steile oeverwanden ingestort, al lijkt het langs de Maas wat minder extreem. Gelukkig broeden oeverzwaluwen vaak twee keer, dus ze kunnen nog een deel van het verlies goedmaken. Voor broedvogels als de kluut, visdief en kleine plevier ligt dat wel anders. Of zij nog een keer opnieuw beginnen met broeden is erg afhankelijk van de datum. Hoe later in juni, hoe kleiner die kans wordt.'
Lees het volledige bericht op Naturetoday

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.