Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Camera-onderzoek grauwe klauwier: spectaculaire beelden

  •  
27-07-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
Grauwe klauwier vrouw en kind

© Fotograaf: WillemdeWolf

Al vanaf 1991 wordt er in het hoogveengebied Bargerveen in Drenthe onderzoek gedaan naar de daar broedende grauwe klauwieren. Terwijl elders in het noordwesten van Europa deze vogelsoort sterk in aantal achteruitging, nam hij in het Bargerveen juist toe. Reden dat een aantal biologen destijds de Stichting Bargerveen oprichtte en het onderzoek begon. Het aantal klauwieren blijkt sterk afhankelijk van het beheer dat in het gebied plaatsvindt.

Prooionderzoek

Deze zomer doen Marijn Nijssen en Marten Geertsma onderzoek naar de prooien van grauwe klauwieren. Want prooidieren zijn essentieel voor de vogelsoort om voldoende jongen groot te brengen, en de trek op-en-neer naar de Afrikaanse overwinteringsgebieden te voltooien. Ze hebben bushnell camera's geïnstalleerd om op beeld te krijgen wat de grauwe klauwieren hun jongen voeren. 

Bezoek wezel

Maar niet alleen het voeren is via de camera te zien, ook een wezel die het nest bezoekt is vastgelegd. Bekijk hieronder de beelden:
De jongen van de grauwe klauwier zijn niet gepakt door deze wezel. Zondag in de reportage meer over de grauwe klauwieren.
Bron: Stichting Bargerveen

Meer over:

grauwe klauwier
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.