Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De mottetoren van Terra Maris

  •  
04-05-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
173 keer bekeken
  •  
Mottetoren
Een bijzonder fossiel, een spectaculaire vogel of een vreemd skelet ... in de verschillende natuurmusea in Nederland liggen heel veel onbekende juweeltjes. Zo heeft het Zeeuwse natuurmuseum Terra Maris in de tuin een zogeheten mottetoren. Eerst bedoeld tegen het water, later tegen de vijand.

Mottekasteel

Sinds mei 2011 staat er in de landschapstuin van Terra Maris een mottekasteel op de vliedberg. Een mottekasteel is één van de oudste kasteelvormen. Het was een versterkte woonplaats van een adellijk persoon.Een mottekasteel bestond uit een opperhof en een nederhof. Het opperhof was een grote kunstmatige aarden heuvel (een motte) beschermd door palissades (houten omheiningen). Er stond een houten gebouw op dat zowel diende om er in te wonen als om zich te verdedigen.

Vliedbergen

Op het neerhof speelde zich het dagelijks leven af: er waren onder meer een boerderij, een kapel, stallen, schuren en verblijfplaatsen van ondergeschikten. Het geheel was omringd door een gracht. De enige nog zichtbare resten van deze mottekastelen in het landschap zijn de vliedbergen die je op verschillende plaatsen in Zeeland, vooral op Walcheren, vindt.

Meer over:

natuurmuseum
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.