Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De ronde tafel van Skylge

  •  
26-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Springtij_aan_tafel.jpg
.Op Terschelling zijn dit weekend de belangrijkste duurzame denkers van Nederland aanwezig. Gastheer van Springtij is natuurlijk Wouter van Dieren, lid van de Club van Rome en al sinds de jaren zestig voorvechter van het milieu.
Vroege Vogels sluit de uitzending zondag af met een rondetafelgesprek, met een aantal prominente denkers zoals Marjan Minnesma van Urgenda, Maarten Hajer van het Planbureau voor de Leefomgeving, duurzaam ondernemer Ruud Koornstra, Femke Groothuis van het Ex Tax project en Lynn Zebeda van de Jonge Club van Rome. En natuurlijk Wouter van Dieren.
Klimaatrapport
Belangrijk gespreksonderwerp tijdens de 'ronde tafel' is natuurlijk het nieuwste rapport van het VN-klimaatpanel, het IPCC. De conclusies in het rapport dat vrijdag uitkwam zijn bepalend voor beleid dat politici wereldwijd maken. Uit het document blijkt dat de opwarming van de aarde leidt tot een veel forsere stijging van de zeespiegel dan we dachten. In het jaar 2100 ligt de zeespiegel 26 tot 82 centimeter hoger dan nu.
Springtij voorman Wouter van Dieren is directeur van het Instituut voor Milieu- en Systeemanalyse (IMSA, Amsterdam), een adviesbureau op het gebied van duurzaamheid en innovatie. Sinds 1968 is hij betrokken bij wereldwijde milieuactiviteiten op uiteenlopende gebieden als wetenschap, media en politiek. Onder de twaalf boeken die hij uitgaf is het rapport aan de Club van Rome ‘De natuur telt ook mee’, over de noodzaak om het Bruto Nationaal Product aan te passen aan milieuverliezen (1995). Hij ontving verschillende prijzen en erefuncties voor zijn pionierswerk op het gebied van milieumanagement en duurzaamheidsbeleid. Verder is hij lid van de Club van Rome en van de Wereld Academie voor Kunsten en Wetenschappen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.