Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

’Dead zone’ golf van Mexico dreigt record te verbreken

  •  
27-06-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
202 keer bekeken
  •  
sail-1192976_960_720
In de Golf van Mexico is er een 'dode zone' die een zo groot dreigt te worden als de staat New Jersey. Het onderzoekinstituut ‘National Oceanic and Atmospheric Administration’ voorspellen dat de jaarlijkse dode zone in juli een oppervlakte zal omvatten van meer dan 21.000 vierkante kilometer. Dat is 50 procent groter dan de gemiddelde omvang.

Dode zones door meststoffen

Dode zones zijn plaatsen in het water waar de hoeveelheid zuurstof zo sterk is verminderd dat natuurlijk leven er niet meer mogelijk is. Ze ontstaat door het gebruik van meststoffen die in het water terechtkomen, net zoals afvalwater. In de Golf van Mexico mondt de rivier de Mississippi uit. Deze rivier stroomt door het hart van de Amerikaanse landbouw (Midwest van de VS) en neemt zo allerlei meststoffen met zich mee.
Resten van de meststoffen zijn het ideale voedsel voor algen. Wanneer de algen sterven en naar de bodem zakken worden ze opgegeten door bacteriën. En deze bacteriën halen op hun beurt weer al het zuurstof uit het water met massale vis- en krabsterfte als gevolg.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.