Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dierenorganisaties verliezen zaak over besmette kippen

  •  
04-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
kippen_gigastal

© Bron Pixabay

Pluimveehouders mogen kippen met fipronil in hun lijf ruimen. Verschillende dierenorganisaties hadden bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven in Den Haag een kort geding aangespannen om staatssecretaris Martijn van Dam en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in te laten grijpen, maar de rechter wees dat verzoek vrijdag af.

Kippen ruimen

De door het gifschandaal getroffen bedrijven mogen geen eieren verkopen, maar de kippen moeten wel eten. Het kan weken duren voordat de verboden stof helemaal uit een kip is. Daarom hebben diverse bedrijven besloten hun kippen te ruimen. Volgens Comité Dierennoodhulp, Een Dier Een Vriend, Stichting Dierennood, Rechten voor al wat leeft en Levende Have gebeurt dit 'zonder enige noodzaak' en vinden de kippen om een 'puur geldelijke rede' de dood.

Uitspraak rechter

De rechter oordeelde echter dat er geen sprake is van een overtreding en dat het ruimen niet in strijd is met de wet. "Het staat pluimveehouders vrij om een beslissing over al dan niet ruimen te nemen", betoogde de rechter. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven is de hoogste bestuursrechter in landbouwzaken. Tegen deze uitspraak is geen beroep mogelijk.
Bron: ANP

Meer over:

fipronil, pluimvee
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.