Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Doen we er goed aan om te recyclen?

  •  
24-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
418 keer bekeken
  •  
plastic-afval.jpg
We nemen het voor lief dat recyclen de beste manier is om van ons afval af te komen. Maar is dit wel echt zo? De website van New Scientist zocht het uit. Om hier wat inzicht in te geven worden de feiten gescheiden van de grote berg onwaarheden. Om zo zelf beter te kunnen bepalen wat je met je afval doet. 

Milieuvriendelijk oogpunt

Vanuit een milieuvriendelijk oogpunt zouden alle materialen moeten worden gerecycled. Het verlaagt immers de vraag naar ruwe grondstoffen. Deze worden vaak op een energie intensieve manier verkregen, zoals het delven van erts (mijnen) en smelten.
Meer energie verbruik is een grotere CO2 uitstoot. Vooral het recyclen van aluminium zorgt voor minder energieverbruik en dus een grote besparing op de CO2 emissie. Hetzelfde geld voor het recyclen van glas, alhoewel het energie verbruik van het produceren van glas relatief laag is. Hiernaast levert recyclen ook een constante en betrouwbare bron aan schaarse elementen op. Ook hoeven deze materialen niet te worden geïmporteerd. Cruciaal zijn bijvoorbeeld de zeldzame aardmetalen die worden gebruikt in touchscreens en andere high-tech apparaten.

Economisch oogpunt

Wanneer er met een economische achtergrond naar het recycleproces wordt gekeken, is het niet meer zo vanzelfsprekend. De prijs van het herwonnen materiaal varieert enorm. Wat recyclen soms überhaupt niet winstgevend/voordelig maakt. Vooral wanneer het opwerken ergens anders gebeurt en het afval dus eerst moet worden getransporteerd. Zo moeten afvalverwerkers soms recycle-bedrijven betalen om zo van hun glas af te komen. Dit maakt niet-gerecycled glas aantrekkelijker, maar alleen omdat we de milieukosten van de zandwinning en emissie van de productie-ovens niet doorrekenen.
Plastics worden meestal verwerkt in China, en dan is het belangrijk hoe dicht men is bij een haven om recycling voordelig te laten zijn. Andere 'laagwaardige' materialen moeten eerst worden schoongemaakt voordat ze kunnen worden gerecycled. Hiervoor moeten ze worden gesorteerd. De extra kosten en moeite die dit met zich meebrengt zorgen ervoor dat deze producten uiteindelijk vaak eindigen op de vuilstortplaats.
Wel is het zo dat er altijd meer koolstofdioxide vrijkomt bij de productie van 'nieuwe' producten dan bij het recyclen van deze producten. Zoals te zien is in onderstaande grafiek.
recyclen

© zerowaste.com

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.