Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Droogte rampzalig voor natuur in de Kempen

  •  
22-06-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
NAMO23762_visdood
De aanhoudende droogte vormt een ernstige bedreiging voor de natuur op de hoge zandgronden in de Kempen. De situatie is rampzalig bij het natuurgebied De Maaij/Beekloop. De karakteristieke natuurvijvers met hun bijzondere soortenrijkdom vallen droog. De vissen liggen te spartelen op de bodem en jonge roerdompen sterven vanwege voedselgebrek.
Bijzondere vissen, water- en oeverplanten en vogels worden in hun voortbestaan bedreigd. Natuurmonumenten maakt zich grote zorgen over dit jaarlijks terugkerend probleem dat met de klimaatverandering steeds groter wordt en dat dringend vraagt om in te grijpen. Zij luidt nu de alarmklok en wil snel met partners in het gebied waaronder het waterschap de oorzaken opsporen om de natuur te redden.

Steeds minder water beschikbaar

Sinds 2010 is de beschikbare hoeveelheid water voor de natuurgebieden Liskes, Pastoorsweijer en Beekloop, allemaal onderdeel van het Natuurnetwerk Brabant, drastisch teruggelopen. Hierdoor staan de natuurwaarden van het gebied, waaronder ook Europees beschermde, zwaar onder druk. De natuurvijvers, worden gevoed met Maaswater dat vanuit België wordt aangevoerd. Er zijn afspraken met België over de gegarandeerde aanvoer van water, dit blijkt echter onvoldoende. Voor de natuurgebieden stroomafwaarts blijft nagenoeg geen water beschikbaar. Door de aanhoudende droogte is deze week de stuw in de Beekloop nagenoeg dichtgezet waardoor nu ook de Liskes gaat droogvallen.
Natuurmonumenten probeert te redden wat er te redden valt door de waterlopen in eigen gebieden bij te sturen zodat er nog zo lang mogelijk water blijft in de meest natte delen.

Ingrijpende maatregelen nodig

Er wordt door het waterschap al veel energie gestoken in het reguleren van de waterlopen om wateroverlast te bestrijden en droogte te voorkomen. Maar helaas schiet dit tekort om de kwetsbare natuur te beschermen.
Natuurmonumenten pleit daarom voor spoedig onderzoek naar de onderliggende factoren die de verdroging veroorzaken. Het is van belang dat daarbij ook de mogelijke rol van de tegenwoordige lage grondwaterstanden in beeld komt. Er is geen tijd meer te verliezen met de voortschrijdende klimaatverandering.
Zodra er helderheid is over de oorzaken die ervoor zorgen dat de gebieden de laatste jaren vaker droog staan kan worden gewerkt aan een structurele oplossing en de bijzondere natuur worden behouden. Natuurmonumenten roept daarbij het waterschap en de provincie op om hierin spoedig hun verantwoordelijkheid te nemen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.