Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Een seizoen uit het leven van de Bergveldwesp

  •  
14-07-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
688 keer bekeken
  •  
Bergveldwesp

© Still uit het filmpje van Ton Vranken

Natuurfilmer Ton Vranken heeft het leven van een zeldzame bergveldwespkolonie van mei tot en met september in beeld gebracht. Het bijzondere filmpje begint met de koningin die haar nest aan het bouwen is in mei, en eindigt in september met de laatste wespen die het nest verlaten.

Wespenraat

De bergveldwesp (Polistes biglumis) is een sociale wesp die leeft in vrij kleine volken. De wesp is te herkennen aan de zwarte antennes en de afhangende poten in de vlucht. De koningin bouwt een wespenraat van fijngekauwd hout vermengd met speeksel. Ze verzorgt haar eitjes. Als de eerste werksters uit de cocons komen, helpen ze de koningin met de verzorging van het nest.
In het filmpje is te zien hoe de larve verpoppen tot wespen en hoe de wespenraat uitgroeit tot een druk wespennest. Ton Vranken heeft de opbouw en het verval van de wespenraat mooi weergegeven. Het filmpje duurt 15 minuten, maar is zeker de moeite waard om te kijken.
Bron: Ton Vranken

Meer over:

bergveldwesp
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.