Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eerste resultaat klimaattop: wonen zonder aardgas

  •  
26-10-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Klimaatneutraal_aardgas.jpg
In de Van Nellefabriek in Rotterdam worden vandaag tijdens de Nationale Klimaattop initiatieven en maatregelen vergaard die helpen om de uitstoot van het schadelijke broeikasgas CO2 (kooldioxide) te verminderen. Premier Mark Rutte en staatssecretaris Sharon Dijksma (infrastructuur en Milieu) hebben de top geopend.
Dijksma nam het initiatief voor de Nationale Klimaattop nadat in december het historische klimaatakkoord van Parijs werd gesloten. Vermindering van de uitstoot van broeikasgassen is nodig om de in Parijs gemaakte afspraken te kunnen halen.
De eerste resultaten van de top zijn een feit.

Wonen zonder gas

Bijna 100 partijen (waaronder gemeenten, provincies, Energie-Nederland, Enexis, Liander, Stedin, Programmabureau Warmte Koude Zuid-Holland en het HIER klimaatbureau) committeren zich aan stoppen met aardgas. Ze hebben het manifest ‘Aan de slag met wonen zonder aardgas’ ondertekend. Daarmee geven zij aan concreet te beginnen met de transitie naar een aardgasvrije gebouwde omgeving. Het manifest wordt na ondertekening aangeboden aan minister-president Mark Rutte en staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Sharon Dijksma.
Dijksma: “Het initiatief van bijna honderd gemeenten, provincies en andere organisaties om te werken aan gasvrije huishoudens is mooi en tegelijk noodzakelijk. Nederland moet af van zijn verslaving aan fossiele energie. Er is veel winst te behalen in CO₂-reductie in woningen. Mensen in een groot aantal gemeenten kunnen er straks voor kiezen om energieneutraal te gaan wonen. Dat levert een flinke milieuwinst op en tegelijk ook een lagere energierekening."
Een aardgasvrije gebouwde omgeving betekent dat ruim zeven miljoen huishoudens overgaan op andere manieren van verwarmen en koken. Voor veel bewoners leidt deze overgang tot grote veranderingen. Daarom wordt vandaag ook de website hierverwarmt.nl gelanceerd, waar bewoners kunnen zien wat de alternatieven voor aardgas in hun buurt zijn.

Treinen NS rijden jaar eerder op groene stroom

Alle elektrische treinen van de Nederlandse Spoorwegen rijden vanaf 1 januari op groene stroom opgewekt met windenergie. Dat is een jaar eerder dan gepland. ,,Hiermee zijn we het eerste land ter wereld. Onze 9 miljoen klanten in Nederland kunnen dan elke dag reizen zonder schadelijke CO2-uitstoot", aldus interim president-directeur van de NS Roger van Boxtel.
De NS is ook begonnen met een project om bij vijftien grote werkgevers de mobiliteit van hun medewerkers te verduurzamen. De medewerkers worden actief gestimuleerd minder met de auto en meer met de fiets, trein of elektrisch vervoer te reizen.

Water potentiële derde grote energiebron

Onderzoek laat zien dat het watersysteem een enorme potentiële energiebron is naast wind en zon. Een voorbeeld is de energiepotentie van warmte- en koude onttrekking uit oppervlaktewater. Die potentie is enorm, zo blijkt uit onderzoek van de Unie van Waterschappen en Rijkswaterstaat dat op de Klimaattop is gepresenteerd. Ook kan energie gewonnen uit oppervlakte water door het gebruik van waterkracht en zoet-zout verschillen (zoals de 'blue energy' centrale op de Afsluitdijk).
Daarnaast wordt gedacht aan het ter beschikking stellen van terreinen en oppervlaktewater aan derden voor duurzame energieopwekking, zoals drijvende zonnepanelen. Dit moet dan wel op een verantwoorde wijze in het waterbeheer worden ingepast. De Energiecoalitie (een samenwerking tussen Rijskwaterstaat en de Unie van Waterschappen) zal innovatieve projecten stimuleren. En met andere overheden, bedrijven en stakeholders verkennen hoe de energiepotentie van water volwaardig naast wind en zon gepositioneerd kan worden als derde grote energiebron in Nederland.
Beluister het gesprek met de directeur van Greenpeace over de Nationale Klimaattop.
Bron: ANP en HIER Klimaatbureau
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.